Cartea zilelor noastre: Erori judiciare și pedeapsa cu moartea

Date:

Share post:

  În America. Mai exact, în Texas. Unde justiția și unii reprezentanți ai săi demonstrează nefast că adevăru` și dreptatea multașteptate-n instanțe sunt doar ceea ce consideră ei c-ar fi. Că au drept de viață și de moarte asupra semenilor când aceștia greșesc. Ba chiar și-atunci când nu se-ntâmplă asta.

Astfel săvârșind condamnabil grave erori judiciare. Cu efecte ireparabile în timp și spațiu. Precum ne arată pe larg o excelentă carte* datorată unui maestru al thriller-ului, imbatabil la scară planetară. John Grisham e numele lui. Un avocat cu solide cunoștințe-n domeniu.

Înzestrat, pe deasupra, și cu daru` scrisului de nivel. De atâția ani dovedindu-se un novelist de succes crescând. Căruia și filmul i-a dat pe parcurs tot mai multă atenție. Tomurile sale pretându-se la ecranizări de excepție. Cu actori pe măsură…

„Mărturisirea”, o carte minuţios concepută

    De altfel, creațiile sale sunt construite secvențial. Cinematografic. Având un impact serios și convingător. Atrăgând enorm și constant. ”Mărturisirea”, despre care-i vorba în tableta de față, e minuțios concepută. Echilibrată-n expunere. Gradată milimetric. Etalând o consistență stilistică demnă de invidiat. Ce dovedește o documentare solidă. Grisham amestecând în creuzet și politică, psihologie, criminologie.

John Grisham

Cunoștințe strașnice de drept penal și istorie a pedepsei cu moartea. Pledând categoric pentru excluderea ei din sistemul judiciar nu numai în statu` cu pricina. Segregaționist în exces. Cel puțin la granița dintre mileniile trecut și prezent. Când s-ar petrece acțiunea. Veritabilă tragedie, dureroasă enorm. Vădind până la urmă că ticăloșia umană inundă planeta până la distrugerea acesteia…

    Nu știu dacă povestea-i ficțiune sau pleacă de la vreun caz real. Ce pot spune cu certitudine e că ambele ipoteze se întâlnesc folositor în cuprinsu-i. Împletindu-se cu brio într-un roman de și despre actualitate. În mod clar, o critică aspră a unei societăți spre care tânjesc numeroși. Ducându-mă la concluzia că, sub o formă sau alta, omul e supus greșelii oricând și oriunde pe glob. Ce-o fi și pe plai mioritic, să nu mai vorbim.

Oricum, tomu` lu` John rămâne și-un manual juridic atractiv, instructiv. Chiar dacă e o construcție literară de ținut la căpătâi. Toți juriștii au de-nvățat din el. Cu mai mare plăcere decât dintr-un tratat. Thank you, mister Grisham, your book is great…

   *John Grisham, Mărturisirea, Ed. RAO, 2011

sursa foto: jgrisham.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Jandarmi și polițiști au predat ore de civilizație în două școli din Mioveni

E vorba despre un program derulat - azi, la...

10 soluții pentru a prelungi durata de utilizare a mașinii tale de spălat vase

Unul dintre cele mai populare aparate electrocasnice din bucătărie...

O comparație de bază dintre sloturile online și cele din cazinourile fizice

Jocurile de sloturi, cunoscute și sub numele de păcănele,...

Candidații la Președinția României, buluc la moaștele Sfintei Parascheva, la Iași

Toți candidații cotați cu șanse la Președinția României au...

Un institut din Râmnicu-Vâlcea a expus, recent, o mașină experimentală, alimentată cu hidrogen

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice...

Eveniment cultural: Flonta, iară la Pitești

  Da, profu` bucureștean a revenit cu știința-i și...

Dezbatere despre modul cum noile tehnologii influențează domeniul medical, la Timișoara

La Timișoara va avea loc joi, 17 octombrie 2024,...