Care sunt criteriile după care o localitate din judeţ poate intra în carantină

Date:

Share post:

Notam azi, reproducând o declaraţie a prefectului de Argeş, Emanuel Soare, că o decizie privind eventuala intrare în carantină a vreunei localităţi din judeţ a fost amânată pentru mâine.

Şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Argeş, cu scopul de a face propunerile de carantinare respective, ar fi trebuit să aibă loc azi, spre prânz.

În declaraţiile sale, oferite presei pe treptele instituţiei, dl Soare afirma că o decizie de intrare în carantină va fi luată numai în cazul în care o localitate – sau o zonă – îndeplineşte cumulativ opt condiţii.

Prezentăm mai jos lista acelor condiţii despre care vorbea azi la prânz prefectul Emanuel Soare, aşa cum se regăsesc ele în documentele Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă:

1. Trend (adică tendinţă, pe româneşte – n.r.) crescător pentru ultimele 14 zile;

2. Rata de infectare peste nivelul de alertă (trei cazuri la mia de locuitori);

3. Ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare);

4. Ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului;

5. Personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate;

6. Personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție;

7. Gradul de ocupare al paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI >90%, cu pacienți din zona respectivă;

8. Populația din zona afectată nu respectă regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu.

Reamintim că, în cazul îndeplinirii cumulative a celor opt condiţii de mai sus, CJSU Argeş formulează propuneri de intrare în carantină a localităţilor respective.

Decizia finală aparţine Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Guvernului, condus de dr. Raed Arafat.

Localităţile din Argeş vizate de posibila măsură a intrării în carantină sunt: Pitești, Mioveni, Ștefănești, Costești, Bălilești, Bascov, Brăduleț, Buzoești, Davidești, Micești, Stâlpeni și Vulturești.

Deocamdată, potrivit spuselor prefectului Soare, niciuna dintre cele 12 localităţi nu îndeplineşte cumulativ toate cele opt criterii de mai sus.

sursa foto: ADR Muntenia

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular