„Peste 100 de persoane au ajuns la SJU Pitești, după ce au fost mușcate de căpușe”, în ultimele zile, a informat azi purtătoarea de cuvânt a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti, Cristina Cazacu.

„Căpușele sunt… mici paraziți externi, cu dimensiuni de aproximativ 0,5 – 15 mm. Căpușele adulte sunt mai mari, după hrănire, de dimensiunea unei boabe de cafea. Acestea se atașează de pielea animalelor sau a oamenilor, înțepând suprafața acesteia și hrănindu-se cu sângele gazdei.

De obicei, se atașează la baza firului de păr, în spatele urechilor, la pliul coatelor, în spatele genunchilor, în zona inghinală și a axilelor. O dată fixate pe suprafața tegumentului, căpușele vor introduce capul în spațiul subtegumentar și vor începe alimentația, care poate dura câteva minute, dar și câteva ore.

Este foarte important ca în această perioadă, dacă este sesizată căpușa, să nu fie smulsă sau să se încerce pur și simplu îndepărtarea sa, deoarece ligaturarea între corp și cap este una relativ fragilă, iar o îndepărtare defectuoasă va produce menținerea capului în spațiul subtegumentar, în timp ce doar corpul a fost îndepărtat”, se mai menţionează în comunicatul de presă citat.

Mușcăturile căpușelor pot produce o serie de boli, cea mai cunoscută fiind Boala Lyme, de aceea este esențial ca acestea să fie îndepărtate la timp și corect.

„În situația în care este sesizată infestarea cu căpușă, este necesar să vă deplasați la un cabinet medical sau la spital deoarece aici există instrumentarul necesar pentru a se îndepărta adecvat capușa, fără a îi rupe capul și a menține acolo fracțiuni din aceasta”, este fatul celor de la Spitalul Judeţean, transmis azi de dna Cazacu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here