Câmpulungenii, pedepsiţi de Guvern pentru că au ales un primar USR: zero lei la ultimele alocări bugetare

Date:

Share post:

Cu câteva zile înainte de Crăciunul acestui an, Guvernul condus de prim-ministrul Nicolae Ciucă a alocat un pic peste un miliard de lei (mai exact, 1.029.189.000 lei), din Fondul de rezervă bugetară, pentru 3.057 de unități administrativ-teritoriale din întreaga ţară. Din această sumă, Consiliului Judeţean Argeş şi primăriilor din judeţ le-au revenit aproape 34,5 milioane de lei.

Criteriile după care s-au făcut aceste ultime alocări bugetare sunt, din nou, dubioase, după ce ultima astfel de alocare, făcută de prim-ministrul Florin Cîţu, la începutul lui octombrie, fusese făcută după criterii le fel de dubioase.

Atunci, fiind vorba despre un Guvern PNL-UDMR din care USR tocmai plecase, primarii acestui din urmă partid, la fel ca şi cei de la PSD, au primit fie sume derizorii, fie nimic. La fel, prim-ministrul Cîţu i-a pedepsit şi pe primarii liberali din ţară care n-au făcut parte din „echipa câştigătoare”, preferând să-l susţină pe fostul preşedinte Ludovic Orban.

De data aceasta, premierul Ciucă a alocat banii şi primarilor liberali „orbanişti” (care au rămas în PNL), şi celor de la PSD. Normal, pentru că acum oamenii de la PSD nu mai sunt „duşmanii”, ci „colegii de coaliţie”. Primarii USR, în schimb, la fel ca şi cei trei primari ai AUR, au fost la fel de nedreptăţiţi ca şi-n vremea lui „Superman”.

Cel mai flagrant caz, la noi în judeţ: primăria Câmpulung Muscel, condusă de Elena Lasconi (USR, în imagine), care nu primise niciun leu în octombrie, n-a primit nici acum vreun sfanţ. Pentru comparaţie, celelalte oraşe din judeţ au primit între 1.000.000 (Costeşti, Ştefăneşti şi Mioveni) şi 2.000.000 de lei (Curtea de Argeş şi Topoloveni). Câmpulungul, zero lei zero bani.

La fel stau lucrurile şi în cazul celor trei primari din ţară ai AUR: unul dintre ei a primit ceva firimituri, ceilalţi doi, la fel ca în cazul Câmpulungului, nimic.

Revenind în Argeş: e evident că lipsa alocării oricăror bani guvernamentali municipiului Câmpulung Muscel e un abuz mare cât Palatul Victoria. E, de fapt, o modalitate de a-i pedepsi pe locuitorii oraşului, care contribuie şi ei la bugetul de stat, cu taxele şi impozitele pe care le plătesc, pentru că au ales-o primar pe dna Lasconi.

Probabil că o acţiune în instanţă (ceea ce ar fi o premieră postdecembristă) ar pune lucrurile pe un făgaş mai apropiat de cel normal.

Spunem asta pentru că explicaţia oferită de Guvern, pentru aceste alocări bugetare clientelare, nu convinge niciun copil de şcoală generală: „Fondurile au fost alocate la solicitarea Consiliilor Județene și a autorităților locale, prin Instituția Prefectului din fiecare județ, pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare și dezvoltare ale autorităților administrației publice locale, cheltuieli care trebuie efectuate până la sfârșitul anului 2021”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular