Vestea că fostul procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost selectată (alături de alţi doi magistraţi) pe o listă scurtă de unde urmează să fie ales procurorul-şef al Parchetului European, a fost primită cu iritare de fruntaşii PSD.

Aceasta pentru că dna Kovesi a fost demisă, anul trecut, de la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de ministrul Tudorel Toader, sub pretextul comiterii unor „abuzuri” şi al unor „deficienţe de management”.

Europenii, însă, nu au luat de bune „ievaluările” dlui Toader şi sunt foarte aproape să o numească pe dna Kovesi şefă a Parchetului European.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, fosta şefă DNA are nevoie de avizele Comisiei de Justiţie şi Afaceri Interne din Parlamentul European, respectiv de cel al Comisiei de Libertăţi (LIBE), de avizul Parlamentului European, apoi de votul din Consiliul Europei.

Bineînţeles că includerea dnei Kovesi pe lista scurtă de trei nume nu i-a picat bine ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cel care o demisese de la şefia DNA.

„Cred că membrii Comisiei de selecţie nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetăţenilor, în detrimentul statului de drept.

În Franţa sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar”, a declarat ministrul Toader.

De asemenea, europarlamentarul Maria Grapini e şi dumneaei pe aceeaşi lungime de undă cu acesta.

„Pentru prima dată voi da un vot împotriva unui român (?)! Nu voi vota în comisia LIBE pentru Codruța Kovesi. Dar vă consult și dacă o majoritate veți spune să o votez, voi schimba votul! Aștept cu interes punctul dumneavoastră de vedere. Din respect pentru miile de români care au suferit nevinovați, cărora le-a schimbat viața, nu pot vota!”, a scris dna Grapini pe Facebook, presărându-şi postarea cu deja tradiţionalele dezacorduri.

Probabil, doar europarlamentarii Puterii de la Bucureşti vor vota împotriva dnei Kovesi.

În rest, la nivel european, aceasta se bucură de renumele unei luptătoare împotriva corupţiei, iar simpla opoziţie a europarlamentarilor PSD şi ALDE nu poate bloca numirea Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului european.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here