Ţara noastră a coborât de pe locul 44 pe locul 45 în clasamentul privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială, din 149 de ţări luate în calcul la realizarea studiului Indicele de Progres Social 2019, realizat de organizaţia nonprofit Social Progress Imperative, cu sprijinul companiei de audit Deloitte, informează azi cei de la Radio France Internationale.

„Indicele de Progres Social (IPS) măsoară calitatea vieţii şi bunăstarea socială a cetăţenilor din 149 de ţări, în baza analizei a trei dimensiuni principale.

Metodologia presupune acordarea unui punctaj pentru elementele încadrate în categoria nevoilor de bază – şi anume hrană şi îngrijire medicală de bază, apă şi salubritate, locuinţă şi siguranţă personală -, pentru cele care ţin de bunăstare – accesul la educaţie de bază, accesul la comunicaţii şi informaţii, sănătatea şi bunăstarea, calitatea mediului – şi pentru elementele care ţin de oportunităţi – drepturile personale, libertatea personală şi de alegere, incluziunea, accesul la educaţie avansată”, mai informează sursa citată.

Din păcate, după cum se poate vedea şi din imaginea ataşată articolului, ne depăşesc ţări precum Argentina, Barbados, Bulgaria sau Chile.

Toate fostele ţări comuniste din Europa de Est, care se regăsesc azi în Uniunea Europeană, stau mai bine decât România la acest capitol.

Sub noi, dar foarte aproape, sunt ţări cu care n.am dori să ne comparăm din punct de vedere al calităţii vieţii, gen Panama, Bielorusia (Belarus), Malaezia sau Tunisia.

Aici suntem după 30 de ani de la căderea comunismului: la nivelul Barbadosului, Malaeziei sau al Bielorusiei.

Cel mai bine, din punct de vedere al calităţii vieţii, stau cele cinci state scandinave: Norvegia, Islanda, Danemarca, Suedia şi Finlanda. Alături de Elveţia, acestea ocupă primele şase poziţii ale topului mondial.

sursa foto: www.socialprogress.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here