„În data de 16.07.2020, a fost semnat Contractul de finanțare nerambursabilă pentru proiectul „Îmbunătățirea transportului public urban de călători în municipiul Pitești”.

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe Planurile de mobilitate urbană durabilă.

Valoarea totală a proiectului este 42.505.793,67 lei, din care finanțarea nerambursabilă acordată este de 35.538.385,74 lei, sumă care reprezintă 98% din valoarea cheltuielilor eligibile, contribuția proprie fiind de 725.273,18 lei, iar durata de implementare a acestuia este de 12 luni.

Prezentul proiect presupune o investiție mixtă, principalele componente fiind:
– Achiziționarea a 20 de autobuze ecologice, cu lungimea de 12 m, caroseria cu podea coborâtă și prevăzută cu rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilități, cu un număr minim de 3 uși pentru accesul călătorilor.
– Realizarea infrastructurii necesare pentru montarea a 40 de puncte de încărcare lentă și a 4 puncte de încărcare rapidă pentru autobuze electrice, amplasate în Parcarea Bowling, pe strada Costache Negri, nr. 30″, a informat Primăria Piteşti.

Cam asta a transmis azi municipalitatea. Bun şi aşa, decât deloc. Totuşi, a fost nevoie de cel puţin 5-6 ani de „testare a autobuzelor”, „estimări”, „studii de impact” etc, până să se semneze contractul de finanţare.

Urmeaz întocmirea caietului de sarcini, licitaţie şi alte asemenea chestiuni birocratice. Imaginaţi-vă singuri cam pe când va avea şi Piteştiul autobuze electrice.

N-are sens să mai spunem că alte oraşe mari din ţară au transport urban ecologic de ani buni. La Râmnicu-Vâlcea autobuzele merg cu gaz de ani de zile, nu cu motorină, ca la Piteşti.

Timişoara, Oradea, Cluj-Napoca şi altele au autobuze electrice de ani de zile.

Până şi orăşelul Turda, care e cam de mărimea cartierului Găvana 3, are transport electric urban de anul trecut. Exclusiv electric!

Noi, la „smart city” Piteşti, suntem încă la faza de semnat contracte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here