Azi, toţi parlamentarii alianţei USR-PLUS au demisionat din Parlament. „Ca să nu mai primească pensii speciale”, sună explicaţia gestului, furnizată de autorii lui înşişi.

Tot azi, acelaşi gest l-a făcut şi şeful PSD, Marcel Ciolacu, care este/a fost deputat de Buzău.

Menţionăm că un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari şi aleşi locali (primari, viceprimari, şefi de consilii judeţene) a fost depus de aleşi ai USR şi PLUS la Parlament de vreo trei ani, dacă nu mai bine.

Numai că acest proiect legislativ n-a ajuns, în tot acest timp, să fie dezbătut în plen şi supus la vot, pentru că majoritatea (PSD-ALDE-UDMR-Pro România) n-a vrut asta.

Aşa că gestul liderului PSD Marcel Ciolacu e o cacialma. Dumnealui va beneficia oricum de pensie specială, pentru că de acest lucru beneficiază oricine a acumulat un mandat întreg de parlamentar. Dl Ciolacu e deja la al doilea.

Cei de la USR-PLUS care sunt la primul mandat de parlamentar nu vor beneficia de pensii speciale, ci doar cei (sunt câţiva în această situaţie) care au deja cel puţin unul la activ.

Deocamdată, 768 de foști parlamentari sunt beneficiari de pensii speciale, care cumulate au o valoare de peste 10 milioane de euro pe an.

„Cuprinse între 2.000 de lei, cea mai mică, și 12.000 de lei, cea mai mare, cele 768 de pensii speciale ale parlamentarilor costă cât 3.268 de pensii medii ale românilor de rând.

De menționat că un fost parlamentar primește o pensie specială de minimum 2.000 de lei pe lună pentru patru ani de mandat, în vreme ce un român de rând primește, în medie, 1.373 de lei pe lună după 35 de ani de muncă”, au scris, acum ceva timp, colegii de la G4Media.

Pensiile speciale pentru parlamentari au fost introduse în anul 2015 (prim-ministru era Victor Ponta, la Putere era alianţa USL, formată din PSD şi PNL). Pentru ceilalţi aleşi locali, pensiile speciale au fost cadou de la Guvernarea PSD condusă de Viorica Dăncilă (adică de Liviu Dragnea).

Despre eliminarea pensiilor speciale vorbesc acum, cu o retorică greţoasă, cam toate partidele politice.

Din câte am putut observa, însă, doar două dintre ele pun această problemă în mod ceva mai serios şi par decise să o pună în practică, dacă vor avea putere de decizie: alianţa USR-PLUS şi PMP. Celelalte doar mimează asta.

Cât despre discursurile furibunde, cu accente vadimiste, ale vicelui PNL Rareş Bogdan, rostite îndată după mazilirea prin moţiune de cenzură a Guvernului Dăncilă, cum că pensiile speciale vor fi eliminate în termen de 30 de zile… le includem la categoria glume.

Oricum, pe dl Rareş Bogdan nu-l mai iau în serios nici măcar proprii colegi de partid.

Mai multe despre pensiile speciale puteţi citi în articolul celor de la G4Media din care am citat, accesând link-ul de mai jos:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here