Anul acesta, prim-ministrul Florin Cîţu a decis să nu mai acorde aşa-numitele vouchere de vacanţă, în valoare a câte 1.450 de lei fiecare, celor 1,3-1,4 milioane de angajaţi din sistemul bugetar. S-au redus, astfel, cheltuielile statului cu aproximativ 1,8 miliarde de lei (cam 376 de milioane de euro).
Aristocraţia bugetară a transformat, însă, cursurile de calificare, pregătire profesională şi perfecţionare într-o afacere turistică, transformând, în fapt, aceste „cursuri” în pretextul perfect pentru o vacanţă plătită de fraierii de contribuabili. Toate aceste „cursuri”, îndărătul cărora se camuflează nişte vacanţe de vis, au câteva atribute comune, indiferent ce instituţie de stat sau a puterii locale le organizează.
Ele se fac numai şi numai în locuri turistice de top, gen Litoral, Delta Dunării, Poiana Braşov, Sinaia şi altele asemenea. Niciodată, dar niciodată, aceste cursuri nu se fac la sediile instituţiilor sau în vreo unitate de învăţământ. Toate se organizează numai în sezonul concediilor, adică vara, în iulie-august.
”Cursurile”, numai în stațiuni și în sezon estival
Toate oferă celor care participă posibilitatea să-şi ia la „cursuri” soţul/soţia şi copilul/copiii, că altfel n-ar mai fi vacanţă. Toţi participanţii primesc o „diplomă de participare”, adică o hârtie calpă, fără nicio valoare.
Colegii de la Recorder au calculat că, în anul 2017, tot acest dezmăţ bugetar ne-a costat pe noi, ceilalţi, care plătim acest dezmăţ, aproximativ 5 milioane de euro. Probabil, în 2021, că sunt alte preţuri, inflaţie în creştere etc, suma e şi mai mare. Să nu mai pomenim că unele cursuri au tematică de-a dreptul caraghioasă, gen „management al stresului și gestionarea emoțiilor”.

În anul 2018, postul TV Digi24 a publicat un reportaj prin care l-a deranjat niţel pe primarul din Lereşti, Marin Toader, care s-a dus personal la un astfel de „curs” de atragere a fondurilor europene, dar şi-a trimis şi alţi trei angajaţi să se specializeze pe Litoral, în plin sezon estival. Cu soţi şi cu copii cu tot.
„…pe lângă partea de perfecționare și de învățare, e și o relaxare așa… au stat 3, 4 chiar și 5 ore la cursuri. Prezintă și ei un raport măcar așa, verbal. Am văzut și cursurile, că le-au dat mape cu cursurile. Eu am considerat că sunt foarte utile și am văzut rezultatele în activitatea lor aici în Primărie… Tre’ să îmbini utilul cu plăcutul, că nu te duci să iei notă ca la facultate”, declara, cu acel prilej, primarul Toader.
Băiculeşti, comună săracă, dar darnică cu funcţionărimea Primăriei
Primarul din Băiculeşti, Niculae Dragnea, deşi împărăţeşte peste o comună cu buget de nici 4 milioane de lei anual, venituri proprii, dar care cheltuie mai bine de jumătate din buget pe salariile (şi taxele aferente lor) angajaţilor Primăriei, a găsit şi el în aceste „cursuri” o formă de a-i recompensa pe cei fideli cu sejururi la mare în plin sezon estival.
„Ultima plimbare făcută de aceştia a fost la un „Curs de formare profesională conform fişei de înscriere perioada 15-22 august Complex Mediteranean” (din Mamaia – n.r.). Cursul se numeşte „Comunicarea în administrația publică. Abordări practice și metode moderne de lucru”, iar preţul de catalog este 823,53 lei de persoană. Cum funcţionarului trebuie să i se asigura casa şi masa, Primăria a cumpărat şi „Servicii de cazare la hotel – cazare pentru formare profesională / perfecţionare cazare”, pentru o persoană, cu 5.480,67 lei, adică 782,95 lei pe zi”, scria recent ziarul Interes Argeşean din Curtea de Argeş.
Iar nu peste multe zile, alţi funcţionari ai Primăriei din Băiculeşti vor merge, la perfecţionare, desigur, la Cormoran Resort Uzlina Murighiol, un complex de 3 stele din Deltă. Asta pentru că, probabil, la mare arde soarele prea tare.
„Cultură” la hotel Majestic din Mamaia
Mai sunt şi alte comune argeşene în care primarii îşi răsfaţă angajaţii cu astfel de concedii camuflate plătite din banii consătenilor. La Pietroşani, de exemplu, 12 dintre cei 13 angajaţi s-au putut bronza la Mamaia, făcând fel de fel de „cursuri”. Şi Primăria Berevoeşti şi-a perfecţionat câţiva angajaţi tot la mare, că în vreo sală de clasă din comună nu se puteau perfecţiona ca lumea bieţii bugetari.
Primarul din Slobozia, Petre Funie, a fost cam sever cu angajaţii: în loc să-i trimită pe Litoral, ca tot primarul dornic să-şi vadă oamenii perfecţionaţi şi bronzaţi, i-a trimis la hotelul Ruia, din Poiana Braşov, al fostului fotbalist Adrian Ilie, unde o noapte de cazare nu coboară sub 300 de lei.
Angajaţi ai Centrului Cultural Brătianu s-au delectat, în 2017, cu ceva cursuri la hotel Majestic din Mamaia, fix în plin sezon estival (30 iulie-6 august 2017). La fel şi cei ai Primăriei Curtea de Argeş, doar că aceştia din urmă (două persoane) s-au „perfecţionat” la hotelul Riviera din Mamaia. Mai modeşti, cei de la Ciofrângeni au mers la „cursuri” la Eforie Nord, în vreme slujbaşii Primăriei Budeasa au ales Delta Dunării, în acelaşi an, 2017.
În imaginea de sus, piscina hotelului Complex Mediteranean din Mamaia, locul potrivit pentru ca funcţionărimea Primăriei Băiculeşti să se perfecţioneze în comunicare şi relaţii publice.
Notă – La realizarea acestui text am folosit informaţii de la recorder.ro, digi24.ro şi de pe platforma electronică de achizitii publice SICAP.
surse foto: Complex Mediteranean, captură video Digi24