„Săptămâna trecută, Parlamentul Bulgariei a adoptat o serie de amendamente la legea de funcționare a Băncii Naționale, cu scopul a facilita intrarea țării în mecanismul ratelor de schimb, așa-numitul ERM-2, cunoscut drept ”antecamera” zonei euro. Aceasta este mai mult decât o știre economică și financiară. Semnificația politică este foarte importantă”, scrie azi colegul Ovidiu Nahoi, redactorul-şef al Radio France Internationale România.

„Țara vecină (Bulgaria – n.r.), care a aderat la Uniunea Europeană odată cu România, la 1 ianuarie 2007, speră să intre în antecamera zonei euro până la sfârșitul lunii aprilie și să adopte moneda comună în 2023.

Bulgaria îndeplinește în prezent criteriile nominale pentru aderarea la mecanismul de schimb, care asigură că moneda statului candidat fluctuează în raport cu euro în anumite limite admise.

Moneda naţională, leva, este deja legată de euro, deci stabilitatea este subînțeleasă. Inflaţia este scăzută, datoria publică, sub media din zona euro şi sub limita de 60% din PIB cerută de UE, iar bugetul înregistrează excedent.

Și guvernul Croaţiei a depus în iulie anul trecut o solicitare oficială pentru aderarea la zona euro. Cel mai nou membru al Uniunii ar dori aderarea la zona euro tot în 2023, ca și Bulgaria”, mai scrie dl Nahoi, pe site-ul RFI România.

Ce fac autorităţile române, în acest timp? Suntem, ca ţară, măcar aproape de acest deziderat, adoptarea monedei euro?

Câteva răspunsuri la aceste întrebări, în articolul citat, care poate fi citit accesând link-ul următor:

https://www.rfi.ro/politica-118104-bulgaria-misca-spre-euro-face-romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here