Cu o întîrziere de vreo 4 de ore faţă de data anunţată iniţail, Guvernul compus din PNL-USR-PLUS şi UDMR şi condus de prim-ministrul Florin Cîţu (foto) a făcut public, spre dezbatere, bugetul României pentru anul în curs.

„Iată puținele vești bune din proiect, semnificative totuși pentru orientarea guvernului:

– mica reformă a companiilor de stat. Cele care înregistrează pierderi sau arierate nu mai au voie să crească anvelopa salarială și sunt obligate să adopte măsuri de redresare
– tăierea cu două miliarde de lei a bugetului PNDL, programul făcut să mulțumească baronii locali
– miza pe investiții, mai ales din fonduri UE, cu cea mai mare alocare procentuală și în termeni absoluți”, notează gazetarul Cristian Pantazi, de la site-ul G4Media.

Din păcate, veştile proaste, privitoare la buget, sunt mai multe decât cele bune. Una dintre ele, şi poate cea mai proastă, este că la capitolul cheltuieli bugetare avem parte de acelaşi status-quo.

„Nimeni nu se aștepta ca, în doar două luni de la preluarea guvernării, coaliția să implementeze deja marile reforme.

Problema e că ele par acum extrem de îndepărtate, iar proiecția pe patru ani care însoțește proiectul de buget nici nu arată o perspectivă reală, dacă ne uităm la indicatori precum ponderea salariilor bugetarilor în totalul cheltuielilor statului.

De altfel, aceasta este una dintre marile probleme structurale: rigiditatea cheltuielilor din bugetul de stat”, a mai observat Cristian Pantazi.

Editorialul său, din care am citat aici, poate fi lecturat integral accesând link-ul de mai jos:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here