Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat ieri că în cursul zilei de azi sau, cel târziu, mâine, bugetul de stat pe 2021, elaborat deja de Guvern, va fi pus în dezbatere publică.

În luările sale de poziţie de până acum, pe această temă, prim-ministrul Cîţu a devoalat câteva dintre punctele de referinţă ale bugetului, unul foart eimportant fiind stăvilirea risipei de bani publici în sectorul bugetar.

Sector care nu numai că n-a fost afectat în niciun fel de criza economică adusă cu sine de pandemie, dar a mai şi beneficiat de o sumedenie de sporuri suplimentare, pe lângă lunga listă a celor deja existente.

La ora actuală, potrivit Institutului Naţional de Statistică, salariul mediu în sectorul bugetar este cu aproximativ 70% mai mare decât cel din sectorul privat, România fiind ţara europeană cu cel mai mare dezechilibru din acest punct de vedere.

Astfel, pentru anul 2021, Guvernul a anunţat că nu se vor mai acorda vouchere de vacanţă bugetarilor. Aceştia vor putea, însă, să le folosească pe cele rămase neconsumate din 2019 şi 2020.

Nicolae Demetriade, fost președinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism spune că, la nivel naţional, voucherele de vacanţă însumează circa 200 de milioane de euro anual, iar sistarea acordării lor ar fi „o nouă lovitură dată turismului românesc”.

Totuşi, spunea premierul Cîţu, aceste vouchere de vacanţă „ar putea fi reintroduse” în anul 2022, după depăşirea crizei sanitare.

Cât despre sporurile acordate bugetarilor, acestea „vor fi legate de performanţă”, a promis premierul.

Rămâne să vedem, în proiectul de buget, cum anume vor fi legate de performanţă, cine măsoară şi cum aceste performanţe etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here