Începând de astăzi, 2 august 2021, Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă de aur care celebrează cei 200 de ani de la nașterea lui Ion C. Brătianu. Cei care își doresc achiziționarea monedei pot completa un formular online (detalii, pe site-ul www.bnr.ro) sau direct de la sucursalele BNR din țară, chiar și fără rezervare.

Moneda are ca scop refacerea legăturilor cu trecutul, cu oamenii de valoare care s-au luptat cu perioadele dificile pentru binele românilor. Pe aversul monedei apare inscripția în arc de cerc “ROMÂNIA”, stema țării noastre, anul în care a fost lansată moneda (2021), precum și valoarea ei de 500 lei. Pe reversul acesteia se găsește portretul lui Ion C. Brătianu, numele său inscripționat sub formă de arc de cerc, alături de perioada în care a trăit ”1821” și ”1891”.

Potrivit anunțului lansat de BNR cu privire la noua monedă, tirajul maxim este de 1.000 de piese, iar prețul de vânzare (exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare) este de 11.300 lei pentru o monedă.

Ion C. Brătianu, născut în 1821 la Piteşti, a fost un om politic care a militat pentru liberalism, iar în timpul domniei lui Carol I a ocupat mai multe mandate în Minister Apărării Naționale, în Ministerul Afacerilor Externe, dar și în Ministerul de Finanțe. De asemenea, a fost de mai multe ori ministru şi a ocupat de două ori funcția de prim-ministru, ultima dată în perioada 1881-1888. Ion C. Brătianu a fost și scriitor, abordând subiecte politice în câteva pamflete publicate în limba franceză. Implicarea lui, ca şi a celor trei fii ai săi, Ion, Constantin şi Vintilă, în viața politică românească a fost decisivă pentru viitorul ţării.

surse foto: BNR, Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here