Biserica Ortodoxă Rusă din Suedia, vârf de lance al spionajului rusesc (presa suedeză)

Date:

Share post:

Biserica Ortodoxă Rusă din Suedia, supusă Patriarhiei Moscovei, se îndeletniceşte mai mult cu spionajul decât cu cele sfinte.

Cam aceasta e concluzia unor declaraţii făcute de şeful Contraspionajului din serviciile secrete suedeze (Säkerhetspolisen, SÄPO), citate de cotidianul suedez Expressen.

„Apreciem că Biserica Ortodoxă Rusă este o platformă prin care statul rus acționează în Suedia pe o cale care ne amenință securitatea”, a declarat Daniel Stenling (foto), șeful Contraspionajului SÄPO.

Este pentru prima dată când SÄPO formulează public acuzaţii atât de grave la adresa unui alt stat. Altfel, serviciul secret civil suedez (ţara are doar trei, unul civil şi două militare) e recunoscut pentru discreţia sa. Ca toate serviciile de informaţii, de altfel.

Acest lucru vorbeşte de la sine despre gravitatea situaţiei de acolo.

CITIŢI ŞI: Expoziţie foto „Rusia, file din natură”, la Muzeul Judeţean. Vicele Bughiu, mare iubitor de muscali: „O Rusie în toată măreţia ei”

Biserica Ortodoxă Rusă, la ordinele lui Putin

„Criticii (bisericii lui Kiril – n.r.) susțin că biserica aflată în subordinea Patriarhiei Moscovei și care nu trebuie confundată cu alte biserici ortodoxe, execută ordinele președintelui rus Vladimir Putin. De asemenea, biserica a fost acuzată că susține efortul de război al Rusiei în Ucraina și că face propagandă (pro-război – n.r.) în rândul membrilor săi”, se menţionează în articolul citat.

„Patriarhia Moscovei este parte integrantă a aparatului de influență al lui Putin. Este dificil de spus unde începe și unde se termină biserica.

Dar dacă vorbim despre construirea imperiului rusesc, biserica merge mână în mână cu Putin”, a declarat anterior Patrik Oksanen, pentru Televiziunea Publică Suedeză (SVT), citat de Expressen.

Patrik Oksanen e membru al grupului de reflecție Frivärld, care în urmă cu câțiva ani a analizat cu atenție bisericile ortodoxe ruse din Suedia.

De menţionat că mâine se împlinesc doi ani de când armata Rusiei a invadat Ucraina. Ceea ce trebuia să fie o „operaţiune militară specială” de trei zile intră de mâine în al treilea an.

CITIŢI ŞI: Ucraina, sub asalt rusesc din această dimineaţă

ACTUALIZARE – Miros de gaz toxic de luptă la sediul Serviciului de Informaţii suedez SÄPO

La doar câteva ore după publicarea acestui articol, presa de la Stockholm a anunţat un incident grav la sediul central al SÄPO din cartierul Solna.

Unii angajaţi ai Serviciului de Informaţii au reclamat un miros ciudat. Ziarul Expressen scrie că alarma a fost dată de nişte senzori ai clădirii capabili să detecteze prezenţa fosgenului.

Acesta este un gaz toxic de luptă pe bază de clor, care miroase a fân sau iarbă proaspăt cosită, folosit încă din Primul Război Mondial.

Opt angajaţi ai Serviciului de Informaţii suedez au fost transportaţi la spital. Alte aproximativ 500 de persoane au fost evacuate, iar zona din jurul cartierului general al SÄPO a fost blocată de Poliţie.

sursa foto: Säkerhetspolisen, Expressen

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Trolere pentru copii – cea mai frumoasă aventură începe atunci când copiii au propriile bagaje

Calatoriile inseamna aventuri, iar pentru copii, fiecare calatorie este...

Carambol cu patru maşini în comuna Moșoaia. Fetiţă de 6 ani rănită în zona feţei

În urmă cu puţin timp, pompierii argeşeni au fost...

FC Argeş şi-a asigurat menţinerea matematică în Liga 2

FC Argeş şi-a asigurat menţinerea matematică în Liga 2,...

Top 6 activități eficiente pentru copiii cu autism 

Ai un copil cu autism și vrei să afli...

Bogdan Angelin David, fost șef al PNL Câmpulung, a trecut la PSD

Bogdan Angelin David, fost președinte al PNL Câmpulung, a...

Tânărul Dragoș Predescu (PNL), numit aseară prefect al județului Argeș

Tânărul Dragoș Predescu (PNL) a fost numit aseară prefect...

”Dasfidania, asshole!” Russian Ambassador Valery Kuzmin has left Romania today

The Russian Ambassador in Romania, comrade Valery Kuzmin, ended...