Biserica Greco-Catolică îşi cere dreptul la preţuirea şi respectul pe care le merită, ca factor determinant al înfăptuirii Marii Uniri

Date:

Share post:

Un grup de iniţiativă civică, alcătuit din intelectuali cunoscuţi din Transilvania, a dat publicităţii azi o scrisoare deschisă prin care se cere repunerea adevărului istoric în drepturile sale prin recunoaşterea meritelor Bisericii Române Unite cu Roma (greco-catolică) în înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Înfiinţată în jurul anului 1700, prin trecerea in corpore a credincioşilor Mitropoliei Ortodoxe a Ardealului sub autoritatea papei de la Roma, Biserica Română Unită cu Roma (greco-catolică) a fost vreme de secole un bastion al românismului în Transilvania şi principalul pilon de rezistenţă împotriva maghiarizării forţate a românilor ardeleni.

La finele celui de-al doilea război mondial, majoritatea românilor din Transilvania erau de religie greco-catolică.

Din 1948, autorităţile comuniste au scos Biserica Unită în afara legii, iar fruntaşii ei au fost aruncaţi în închisori. Patrimoniul Bisericii Unite a ajuns fie la stat, fie la Biserica Ortodoxă, acceptată de regimul comunist.

După Revoluţie, Biserica Română Unită cu Roma a redevenit legală, dar din bunurile ce i-au fost confiscate nu i-a fost restituit nici măcar un procent.

În procesul de făurire a României Mari, de la 1 Decembrie 1918, intelectualitatea greco-catolică ardeleană a jucat un rol decisiv. Lucru recunoscut ca atare de toţi istoricii.

Fapt pentru care, acum, Biserica Română Unită cu Roma (greco-catolică) cere, pe bună dreptate, să i se acorde cinstirea şi preţuirea pe care le merită, în calitate de factor decisiv în înfăptuirea unităţii statale româneşti.

Până la urmă, această biserică este cel puţin la fel de românească cum este şi cea ortodoxă.

Redăm mai jos integral textul documentului citat, cu menţiunea că sublinierile ne aparţin.

În atenția Președintelui României, Primului Ministru al României, membrilor Guvernului, Parlamentului României, Bisericii Ortodoxe Române, Academiei Române, consiliilor județene, primăriilor, nu în ultimul rând, în atenția tuturor cetățenilor din România

Cu prilejul evenimentelor organizate la 1 decembrie 2018 pentru celebrarea Centenarului României Mari, momentul desăvârșirii statului național român prin unirea Transilvaniei cu Țara Mamă, România la 1 decembrie 1918 (precedată de unirea Basarabiei și Bucovinei cu România, la 27 martie și respectiv 28 noiembrie 1918),

Solicităm Președintelui Țării, Parlamentului României, Guvernului, Bisericii Ortodoxe Române și tuturor instituțiilor implicate în pregătirea și organizarea evenimentelor celebrative de la Alba Iulia, să asigure respectarea adevărului istoric și acordarea prețuirii cuvenite reprezentanților Bisericii Române Unite, Greco-catolice, așa cum au procedat înaintașii noștri la 1918, în frunte cu inițiatorii Unirii, reprezentanții partidelor politice, ai instituțiilor legislative și Casa regală.

Nu se poate închipui sărbătorirea Unirii în anul 2018 fără includerea și participarea explicită și vizibilă a Bisericii Române Unite, Greco-catolice, care a contribuit determinant, substanțial și formal la înfăptuirea Marii Uniri.

Ce lecție de unitate și adevăr se oferă copiilor noștri, dacă și azi, după încetarea oficială a falsificării istoriei și a persecuției împotriva Bisericii Greco-catolice sub comunism, se perpetuează, tacit și consecvent, alte forme de excludere sau de defavorizare a acestei Biserici care a luptat cu armele culturii, ale dragostei de țară, ale evangheliei, ale suferinței din închisori și ale consecvenței pentru viitorul sărbătorit astăzi?

Așa cum, la 1 decembrie 1918, Iuliu Hossu (foto alăturat) , episcop greco-catolic, citea Rezoluțiunea Unirii în fața mulțimilor adunate pe Câmpul lui Horea de la Alba-Iulia, tot așa, reprezentantul de azi al BRU, cardinalul Lucian Mureșan, este cel mai în măsură să dea citire, în mod simbolic, completând un arc peste timp, documentul care îi unea pe frații de aceeași simțire și limbă.

Vrem ca acest moment aniversar și de suflet să întipărească în Istorie aceste zile de sărbătoare pentru toți românii cu semnele de neșters ale adevărului recuperat și ale bucuriei de a fi uniți, nu doar de granițele regăsite acum o sută de ani, ci prin apropierea spirituală a dragostei de neam și de Hristos.

Grupul de inițiativă civică ACUM

În imagine, catedrala greco-catolică din Blaj, unde-şi are sediul Biserica Unită

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Începe sesiunea bacalaureatului de toamnă

Marţi, 16 august va avea loc proba scrisă la...

Simona Halep s-a calificat în semifinalele turneului de la Toronto

În urmă cu puţin timp s-a încheiat partida din...

David Popovici s-a calificat în finală Campionatului European de la Roma

Înotătorul român, Daviv Popovici a reuşit să se califice...

Simona Halep, favorită la calificarea în sferturile de finală de la Toronto

În această seară, de la ora 20.00, românca, Simona...

UN PITEŞTEAN ŞI-A SCRIS NUMELE PE UNUL DINTRE ZIDURILE CETĂŢII SARMISEGETUSA

Un piteştean riscă dosar penal după ce şi-a scrijelit...

Muzică și poezie, la Filarmonica Pitești

Vineri, 12 august, de la ora 19, în Sala...

Camion plin cu lemne, confiscat de către jandarmii argeşeni

Ieri, jandarmii montani de la Arefu au confiscat un...

Victor Predescu din Rociu-temerarul care a ajuns pe Everest

La o vârstă la care alţii stau şi îşi...