Biserica din Băjeşti, resfinţită la o jumătate de mileniu de existenţă

Date:

Share post:

Duminică, 25 august, începând cu ora 8, în comuna Bălilești va avea loc slujba de resfințire a bisericii fortificate din satul Băjești.

Resfinţirea va fi oficiată cu prilejul aniversării unei jumătăţi de mileniu de existenţă atestată documentar.

Biserica, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, face parte dintr-un mic ansamblu monumental medieval, care include, de asemenea, şi curţile fortificate ridicate de boierul Mareş Băjescu.

Biserica din Băjeşti se poate lăuda cu splendida pictură interioară, realizată în stil bizantin între anii 1666 şi 1669 de către Tudoran zugravul, un precursor al şcolii celebrului Pârvu Mutu.

Pictura interioară a bisericii din Băjeşti

În perioada comunistă, „activiştii de partid au demolat cu buldozerul aproape tot ceea ce se mai păstra din vechiul conac al marelui ban Mareş Băjescu şi au luat cărămizile pentru a-şi ridica ei case”, notau, în urmă cu câţiva ani, colegii de la ziarul „Lumina”.

Azi, însă, ansamblul medieval de la Băjeşti e pe care să-şi recapete strălucirea de odinioară şi, cu ceva promovare, ar putea atrage destui turişti.

Comuna Bălileşti e una tipic musceleană, situată între dealuri, pe malurile râului Bratia, cam la jumătatea distanţei dintre Piteşti şi Câmpulung Muscel.

surse foto: CJ Argeş, ziarul Lumina

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular