Bebeluş din Câmpulung, născut cu malformaţie cardiacă, dus cu elicopterul la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu-Mureş

Date:

Share post:

Un bebeluş născut la Câmpulung şi adus la maternitatea Spitalului Judeţean din Piteşti în urmă cu ceva mai mult de trei săptămâni, suferind de o malformație cardiacă, va avea parte, probabil, de o şansă la viaţă.

„Medicii piteșteni au reușit să obțină transferul nou-născutului la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureș, unde se va interveni chirurgical”, a transmis azi purtătorul de cuvânt al Spitalului, Cristina Cazacu.

Micuţul muscelean are astfel parte de o şansă imensă la viaţă. Anual, se nasc în România peste 1.000 de bebeluşi suferind de malformaţii cardiace grave sau foarte grave, care le pun vieţile în pericol. Însă, încă de pe vremea comunismului, la noi în ţară există un singur centru medical în care se pot efectua, în mod curent, operaţii pe cord deschis asupra bebeluşilor: Târgu-Mureş.

E adevărat, astfel de operaţii se mai fac, când şi când, în ritm de 2-3 pe an, şi la Cluj-Napoca, Bucureşti sau Timişoara. La Târgu-Mureş, însă, se fac 2-3 pe zi, fiind singurul centru din ţară apt să efectueze aşa ceva în mod curent.

O mamă, dna Otilia Rusu, din Arad, îmbrăţişându-şi pruncul căruia doctorii de la Târgu-Mureş i-au „reparat” inima

Din păcate, însă, echipa de medici cardiologi de acolo, condusă de prof. univ. dr. Horaţiu Suciu (supranumit doctorul inimilor de copii, în imaginea de sus) şi de anestezistul dr. Sorin Paşcanu, nu poate salva decât în jur de o treime din bebeluşii care se nasc cu boli grave de inimă. Restul… se pierd, pur şi simplu.

„Noi facem aici medicină de secolul XXI într-un spital construit acum vreo 40 de ani şi mai bine, pe vremea comunismului”, ne declara, cu câţiva ani în urmă, profesorul Horaţiu Suciu. „Paturi libere la Cardiologie Pediatrică nu mai avem de ani de zile. Cum se vindecă un bebeluş, cum altul îi ia locul imediat”, mai spunea dr. Suciu.

Actualizare – Bebeluşul din Câmpulung a fost operat pe inimă, a avut o evoluţie postoperatorie bună, aşa că a fost externat sănătos şi va avea o viaţă normală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

CS Dacia Mioveni joacă barajul pentru mențimerea în Liga Florilor

În acest weekend, în Sala Sportului Mioveni, se va...

Călineşti: A intrat cu maşina în şanţ

Pompierii argeşeni au fost solicitaţi să intervină în localitatea...

Împreună, de Ziua Copilului

Structurile Ministerului Afacerilor Interne (polițiști, jandarmi și pompieri), în...

Joi 1 iunie, Scufița Roșie la Grădina de Vară

Joi, 1 Iunie, sărbătorim copilăria în stilul care ne...

Jurnalistul Denis Grigorescu: La FC Argeș să vină în control Curtea de Conturi

Dinamo-FC Arges 6-1… Echipa din Pitesti e o rusine...

Dinamo – FC Argeș, set 6-1

În această seară, FC Argeș a fost dărâmată de...