Banii pentru România din planul european REPowerEU, doar pentru companiile de stat. Guvernul ignoră total IMM-uri şi cetăţenii

Date:

Share post:

Guvernul României a pregătit, în cadrul planului REPowerEU, de reducere şi eliminare a dependenţei energetice faţă de Rusia, numai proiecte pentru companiile publice, excluzând de la alocări bugetare europene micii întreprinzători şi cetăţenii de rând.

Europarlamentarii Siegfried Mureşan (PPE) şi Dragoş Pîslaru (Renew Europe) au prezentat, alaltăieri, în cadrul unui briefing de presă, stadiul în care se află derularea programului european de reducere şi apoi eliminare a dependenţei statelor membre de importurile de energie din Rusia, numit REPowerEU.

Conform prevederilor RepowerEU, fiecare stat membru UE poate adăuga încă un capitol în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care poate conține investiții în domenii care să permită eliberarea de povara importurilor din Rusia.

În cadrul acestui program, alocarea bugetară europeană (nerambursabilă) a fost crescută de la 800 de milioane de euro, sumă stabilită iniţial, la 1,39 miliarde de euro, a informat eurodeputatul Siegfried Mureşan.

„Alocarea iniţială pleca de la nişte estimări eronate, aşa că am obţinut, argumentat, mărirea alocaţiei pentru ţara noastră la aproape 1,4 miliarde de euro”, a precizat Siegfried Mureşan.

Aceşti bani sunt disponibili până la finalul anului 2026. Plățile către bugetul României se pot efectua până în 2027.

Implementarea programului REPowerEU ar putea începe chiar din această iarnă, de îndată ce Guvernul României va prezenta organismelor europene un plan concret de cheltuire a acestor bani. După aprobarea acestui plan, 20% din suma cuvenită României, adică aproape 280 de milioane de euro, va fi eliberată imediat.

Din păcate, însă, „Guvernul României a prezentat doar proiecte de anvergură în infrastructura energetică, derulată aproape exclusiv de companiile de profil din sectorul public”, a remarcat eurodeputatul Dragoş Pîslaru, cel care, alături de Siegfried Mureşan, au fost raportori asupra planului REPowerEU.

Niciun proiect prezentat de Guvern, pentru a accesa aceste 1,4 miliarde de euro, nu e destinat sectorului IMM; la fel, niciunul nu vine în sprijinul cetăţenilor de rând.

Potrivit REPowerEU, în afară de investiţii în infrastructura energetică mare, prin acest plan european ar mai putea fi finanţate şi izolarea termică a clădirilor sau montarea de panouri fotovoltaice pe acoperișurile caselor/blocurilor.

Aşa că l-am întrebat pe eurodeputatul Dragoş Pîslaru (foto) dacă planul Guvernului român are şanse să fie acceptat la finanţare, în situaţia în care IMM-urile şi cetăţenii de rând sunt „săriţi” cu totul.

„Din păcate, nu există nicio obligaţie în acest sens pentru guvernele statelor membre. Desigur, e de dorit ca o parte din investiţiile prin REPowerEu să fie direcţionată şi spre micii antreprenori, şi spre cetăţeni. Aceasta este, însă, o decizie strict a fiecărui Guvern în parte, în cazul de faţă al Guvernului ţării noastre”, ne-a spus eurodeputatul Pîslaru.

Oricum, Guvernul nu se grăbeşte cu planul REPowerEU: la începutul anului, ministrul de resort, Marcel Boloş, anunţase că vrea amânarea aplicării REPowerEU cu doi ani, pentru că, argumenta dumnealui, „vrem ca prin proiectele din REPowerEU să creștem independența energetică, nu doar să bifăm niște proiecte ca să iasă la număr. Or, aceste proiecte majore necesită timp pentru realizare”.

Despre ce este şi ce presupune planul european REPowerEU puteţi citi pe larg, în limba română, pe site-ul Comisiei Europene, aici.

sursa foto: Facebook/Dragoş Pîslaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Spitalul Județean Argeș, linie endoscopică de ultimă generație la Urologie

Pacienţii cu afecţiuni urologice vor beneficia de acum de...

Cod galben de ploi în sud-estul României. Vizat, și tot județul Argeș. La munte va ninge

Administrația Națională de Meteorologie ANM a emis azi o...

Spitalul Județean Pitești angajează medici

Spitalul Județean de Urgență Pitești organizează concurs pentru angajarea...

Documentar despre cariera și viața lui Ilie Năstase, în regia lui Tudor Giurgiu, prezentat la Pitești

Premiera documentarului ”Nasty”, despre cariera și viața lui Ilie...