Aseară, Guvernul condus de prim-ministrul Florin Cîţu – deşi demis prin moţiune de cenzură, actualul Executiv va gira în cotinuare guvernarea, cu prerogative limitate, până la instalarea unui nou Guvern – a adoptat o hotărâre prin care se alocă un pic peste un miliard de lei unităţilor administrativ teritorial din ţară, pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile, facturile la utilităţi, asistenţa socială, cheltuieli suplimentare generate de pandemie etc.

Suma exact alocată este de 1.009.466 de lei, ea provenind integral din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului.

Din toţi aceşti bani, judeţului Argeş, unul majoritar pesedist, i-a fost alocată o nimica toată: doar 15,37 milioane de lei. Unui judeţ apropiat ca populaţie, Mureş, dar unul în care primarii nu sunt majoritar pesedişti, ci PNL-işti şi UDMR-işti, i s-au alocat aproape de trei ori mai mult: 42,5 milioane de lei. Un prim semn că acordarea acestor sume de bani nu s-a făcut judecând după nevoie fiecărei comunităţi, ci după apartenenţa politică a primarilor.

Revenind la judeţul nostru: primăriile conduse de primari PSD au primit între 30.000 (comuna Dârmăneşti) şi 50.000 de lei. Nicio primărie condusă de vreun ales al PSD nu a primit mai mult de 50.000 de lei. O sumă derizorie, raportată la nevoile unei comune cu câteva mii de locuitori. Spre exemplu, comunele Stoeneşti, Godeni, Cepari, Cetăţeni, Drăganu au primit de la Guvern câte 50.000 de lei. Iar Primăria din Câmpulung Muscel, acolo unde e şefă fosta vedetă TV Elena Lasconi, de la USR, a primit zero lei.

Cu totul altfel stau lucrurile în cazul primăriilor conduse de primari ai PNL. Acestea au primit sume care încep de la 300.000 de lei.

Câteva exemple: Albeştii de Argeş (primar Gabriel Popa, 466.000 de lei) şi Valea Danului (primar Vasile Preda, 700.000 de lei). Tot câte 700.000 de lei au primit primăriile din Uda (primar Dumitru Drăguşin), Mioarele (primar Gheorghe Şucu), sau Suseni, unde primar e Doru Radu. Toţi liberali, toţi „cîţişti” notorii.

La fel ca şi comuna Hârtieşti, campioană a alocării bugetare de ieri: primăria condusă de primarul Ion Cosmin Ştefan, un alt PNL-ist, „cîţist” de notorietate. Hârtieştiul a primit din pixul dlui Cîţu nu mai puţin de un milion de lei.

Unde vedeţi suma de 50.000 de lei alocată e semn că primarul e de la PSD. Unde sunt sute de mii de lei, sunt primari PNL

În opinia noastră, sunt nişte cifre care sfidează bunul simţ şi merg undeva spre limita penalului. Se poate spune că premierul Cîţu şi-a cumpărat scaunul de preşedinte al PNL cu bani publici, din Fondul de rezervă al Guvernului.

La nivel de ţară e aproximativ la fel: primarii PNL şi UDMR au primit plocon de la Guvern cam 85% din acel miliard (nu am făcut încă socoteli complete, exact, la leu), în vreme ce PSD, care are aproximativ 47% dintre primarii din România, a primit nici 15% din aceşti bani. Mai mult, 156 de primării conduse de primari de-ai PSD nu au primit niciun leu.

Oraşe mari, gen Galaţi, Timişoara, Craiova, Alba Iulia şi altele, conduse de primari PSD sau USR-PLUS, nu au primit niciun leu. „Din 41 de localități și sectoare conduse de primari USR, doar cinci au primit de la guvern sume cuprinse între 100.000 și 400.000 de lei”, a scris azi G4Media.ro

Bineînţeles, unii dintre cititori vor spune că şi pesediştii au făcut la fel, şi pe vremea lui Dragnea şi mai înainte, alocând bani în funcţie de criterii politice, nu de nevoile comunităţilor locale. Într-adevar, aşa au stat lucrurile în România, din 1989 încoace. Şi pesediştii au făcut la fel, şi pedeliştii, şi ţărăniştii.

Dar parcă niciodată nu s-a sărit calul în halul ăsta. Să dai doar 50.000 de lei unor comune prăpădite, cum sunt Coşeşti sau Cetăţeni, şi de 14 ori mai mult pentru una ca Suseni, sau de 20 de ori mai mult uneia ca Hârtieşti, comune cam de acelaşi „calibru” cu primele două, ni se pare prea mult. Prea multă aţă albă în aceste „cusături” guvernamentale.

Parcă în campania electorală pesediştii erau băieţii răi, iar liberalii, „echipa câştigătoare”, ăia cinstiţii, care taie pensiile speciale în 30 de zile şi elimină corupţia, sau cum?

Mai putem spune doar atât: păcat că Laura Codruţa Kovesi nu mai e la conducerea DNA. Ar fi avut de lucru, nu glumă, zilele astea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here