Bacalaureat 2023 la seminariile teologice din Argeş: Dumnezeu cu mila

Date:

Share post:

Examenele de Bacalaureat de anul acesta au scos în evidenţă, în ciuda unor subiecte, în general, accesibile, lacune mari în pregătirea elevilor seminariilor teologice liceale din Argeş.

În judeţul Argeş fiinţează trei astfel de instituţii de învăţământ: Liceul Teologic „Elim” Piteşti (frecventat de elevi aparţinând cultului creştin penticostal), Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Iustin Patriarhul” din Câmpulung Muscel şi Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeş.

Percepţia generală e că elevii acestor licee/seminarii teologice sunt, în general, copii buni şi foarte buni, fiind vorba despre o nişă cu pronunţat caracter vocaţional.

Elevii care au absolvit anul acesta Liceul Teologic „Elim” din Piteşti se apropie de această descriere: promovabilitatea la examenul de Bacalaureat a fost de 75%. O cifră nu prea impresionantă, dar una, totuşi, bună.

Cele două seminarii teologice ortodoxe, însă, au dezamăgit crunt din acest punct de vedere, în special Seminarul Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeş (foto sus).

Seminariile teologice ortodoxe din Argeş, rezultate la Bacalaureat mai slabe decât ale unor licee tehnologice, fără pretenţii

Nici măcar unul din doi elevi care s-au prezentat la Bacalaureat nu a obţinut notă de trecere. Procentul de promovabilitate, comunicat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, a fost de doar 45,45%. Foarte, foarte puţin, pentru un seminar teologic cu o tradiţie de aproape două secole, din oraşul regal Curtea de Argeş, reşedinţă a Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.

Celălalt seminar teologic ortodox, „Iustin Patriarhul” din Câmpulung Muscel, a înregistrat o promovabilitate la Bacalaureat ceva ceva mai bună: 51,85%. Cifra este, însă, tot una slabă, cu mult sub aşteptări. Sunt destule licee tehnologice în judeţ, şcoli fără mari pretenţii, dar care au înregistrat procente de promovabilitate superioare.

Firesc, ne-am adresat Arhiepiscopiei de la Curtea de Argeş, întrebând, în scris despre cauzele acestor rezultate slabe la Bacalaureat şi despre ce e de făcut pentru îmbunătăţirea situaţiei. Deocamdată, nu am primit niciun răspuns, dar îl vom publica de îndată ce-l vom primi.

RECOMANDĂRI – Liceele degeaba ale Argeşului

surse foto: IŞJ Argeş, Facebook/Seminarul Teologic Ortodox „Neagoe Vodă Basarab” Curtea de Argeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Anchetă de corupţie la vârful Consiliului Judeţean Argeş; vicele Marius Nicolaescu, urmărit penal pentru trucarea unei licitaţii

Marius Nicolaescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, este urmărit...

Încă o victorie pentru handbaliste la Campionatul Mondial de handbal feminin

România a reușit o victorie importantă în fața naționalei...

FC Argeș Basketball – CSM Focșani la Pitești Arena

Azi de la ora 18:00, în Sala Polivalenta Pitești...

Victorie clară la debut în Campionatul Mondial de Handbal feminin

România a debutat cu dreptul în primul meci din...

Dacian Cioloș, apel la unitatea dreptei și susținerea unui proiect prezidențial comun

„Să fim, în ultimul ceas, o generație de oameni...