Azi, în oraşul german Brauschweig demarează un proces cum altul nu a mai fost în istoria Uniunii Europene.

Aproape o jumătate de milion de cetăţeni (majoritatea, germani) se judecă cu concernul Volkswagen-Audi, cerând acestuia despăgubiri pentru că au fost escrocaţi atunci când au cumpărat automobile cu motoare diesel, făcute să trişeze emisiile de noxe.

Scandalul, denumit Dieselgate, a izbucnit acum patru ani, atunci când, în SUA, s-a descoperit că maşinile Volkswagen, Audi, Skoda şi Seat (toate, mărci ale grupului VAG), echipate cu motoare diesel de 1,9 litri, emiteau de peste 35 de ori mai multe noxe decât declarase producătorul.

În fabricile VW-Audi, maşinilor li se monta un dispozitiv de trişare, care făcea ca, static, pe tester, să nu emită noxe în exces. În trafic, încă, maşinile respective poluau grosolan.

Grupul VW-Audi a „mânărit”, astfel, peste 11 milioane de automobile, vândute pe toate continentele, ceea ce face ca aceasta să fie, foarte probabil, escrocheria de cea mai mare anvergură din ultimele decenii.

În mai multe ţări vest-europene, în SUA şi în Canada, grupul VW-Audi a plătit amenzi de miliarde de dolari, precum şi alte sancţiuni conexe.

În România nu s-a întâmplat nimic. Proprietarii români de astfel de maşini nu au primit niciun fel de despăgubire, iar statul nostru nu a dictat nicio sancţiune împotriva concernului german.

Pesemne, în virtutea faptului că escrocheria, dacă e germană, e scuzabilă.

sursa foto: mashable.com, ndr.de

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here