Azi, 29 ani de la moartea lui Corneliu Coposu, etalon al verticalității în politică. În presă, tăcere totală

Date:

Share post:

La 11 noiembrie 1995 trecea la cele veșnice Corneliu Coposu, supranumit Seniorul, datorită verticalității sale fără cusur.

S-a născut acum 110 ani, în satul Bobota, județul Sălaj, în familia unui preot și protopop greco-catolic. A fost absolvent de Drept, doctor în Drept și ziarist, înainte de a deveni om politic. A condus organizația PNȚ Sălaj, apoi a fost secretar general adjunct al PNȚ. A fost arestat după celebra înscenare de la Tămădău și a stat 17 ani în pușcăriile comuniste.

CITIȚI ȘI: Dr. Sergiu Rizescu, un Corneliu Coposu al politicii argeşene, la 90 de ani de viaţă (2022)

După 1990, a fost printre cei care au readus la viață PNȚ, pe care l-a condus până în 1995. A militat consecvent pentru recunoașterea meritelor Bisericii Greco-Catolice (Biserica Română Unită cu Roma) în păstrarea identității naționale a românilor din Transilvania și tratarea acestei biserici, majoritare în Transilvania până la trecerea ei în ilegalitate, pe picior de egalitate cu Biserica Ortodoxă.

A fost, până în ultima clipă, un monarhist convins. A susținut mereu că monarhia e garanția unui viitor mai bun pentru țară.

CITIȚI ȘI: 73 de ani de la începutul martiriului Bisericii Române Unite cu Roma (Greco-Catolică) – 2021

A fost înhumat la cimitirul Bellu Catolic. Nu i s-au organizat funeralii naționale. Vechiul aparatcik comunist Ion Iliescu, care era atunci președinte, nu putea achiesa la o astfel de idee. Și nici Guvernul ”emanat”, condus de Nicolae Văcăroiu. Dar Corneliu Coposu a fost condus pe ultimul drum de sute de mii de români, chiar și fără pricaz de la Guvern.

O replică memorabilă pentru Adrian Năstase

I s-a spus Seniorul încă din timpul vieții, din cauza verticalității sale morale fără de cusur. Este și azi etalon din acest punct de vedere.

O dovedește și o replică antologică, adresată lui Adrian Năstase, la TV, pe final de 1993. „Eu sunt bătrân, în spatele meu stau cinci milioane de oropsiți ai regimului comunist. Dumneavoastră sunteți tânăr, în spatele dumneavoastră stau șapte milioane de ghiftuiți. Ne putem oare compara?”

Din păcate, azi, la 29 ani de la trecerea sa în neființă, n-am găsit niciun rând despre acest lucru nicăieri în presa care se intitulează ”mainstream”. Nimic, nicăieri. Poate să fi fost 1-2 excepții, dar atât. Suntem toți ocupați cu campania electorală. Apropo de campanie: n-am văzut/auzit să-l fi pomenit vreunul dintre candidații la Președinție sau la fotoliile de parlamentar.

sursa foto: Fundația Corneliu Coposu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Cum să organizezi un coffee-tasting pentru prieteni și familie

Organizarea unui coffee-tasting pentru prieteni și familie poate transforma...

Maximizarea eficienței spațiului din grădină: soluții de depozitare inovatoare

În agitația cotidiană, găsirea unui refugiu relaxant în propria...

Cum să te protejezi financiar în timp ce participi la jocuri de noroc

Așa, hai să vorbim direct și fără ocolișuri. Te...

Asociația Învață pentru Tine, meditații gratuite pentru copii nevoiași. Meditatorii sunt profesori voluntari

Asociația Învață pentru Tine, înființată de soții Sergentu, oferă...

Profesorul universitar Adrian Papahagi, despre coșmarul care ne bântuie aceste zile

Filologul și eseistul Adrian Papahagi a publicat zilele trecute...

Teatrul zilelor noastre: „Liviu Ciulei”, de la Pitești

Se-nțelege, cred, că e vorba de un festival de...