Pompierii din Pitești, azi parte a ceea ce ISU Argeș, aniversează 151 de ani de la prima atestare a unei subunități de pompieri în oraș.
”Primul comandant militar al pompierilor argeșeni a fost sublocotenent Stănescu Vasile, urmat de căpitan Puică Nicolae, care și-a adus contribuția la obținerea independenței de stat față de Imperiul Otoman.
Prin Decretul 702 din 28 martie 1874, se înființează Bateria de pompieri Craiova, cu Secții în Severin și Pitești, personalul având dublă specializare: pompieri și artireliști.
În anul 1891, printr-un Ordin General, s-au desființat bateriile de pompieri artireliști și a luat ființă Secția de pompieri Pitești, iar în timp, unitatea de pompieri se reorganizează, în funcție de împărțirea administrativ teritorială, numărul de locuitori și dezvoltarea economică.
Astfel, în anul 1953, Grupul de Pompieri Argeș devine de sine stătător și are ca subunități subordonate: Pitești, Câmpulung, Curtea de Argeș, Slatina, Râmnicu Vâlcea, Găești și Drăgășani”, se menționează într-un comunicat de presă al ISU Argeș.
CITIȚI ȘI: Pompierii argeşenii, gest frumos pentru nişte copii necăjiţi (2019)
Misiunile cele mai importante ale pompierilor din Pitești, de-a lungul anilor
”De-a lungul timpului, Detașamentul de Pompieri Pitești a intervenit în numeroase misiuni, iar printre cele mai de amploare, amintim:
– incendiul din vara anului 1848, când ,,un incendiu prăpăditor în mijlocul orașului Pitești a mistuit tot târgul, trei biserici, câteva mahalale și o mulțime de case“;
– un incendiu izbucnit la o biserică din orașul Costești, în data de 18 aprilie 1930, în urma căruia și-au pierdut viața 108 persoane;
– incendiile violente din 1974 și 1978 produse în Combinatul Petrochimic Pitești, care au afectat populația orașului Pitești.
CITIȚI ȘI: Nu suntem ultimii chiar la toate: curg elogiile la adresa pompierilor români prezenţi în Grecia (2021)
De-a lungul anilor, evoluția pompierilor piteșteni a parcurs o cale lungă și anevoioasă… de la primele unelte: topor, cange, furcă, găleată sau sacale care se alimentau din fântâni, lacuri, ape curgătoare, la utilaje ultramoderne, computerizate, care își aduc contribuția la gestionarea situațiilor de urgență mult mai ample și dificile, care s-au diversificat și înmulțit odată cu evoluția și industrializarea raionului de intervenție.
În prezent, colegii noștri duc permanent o luptă cu secundele în misiunea lor nobilă de salvare a vieții sau bunurilor semenilor”, au mai transmis cei de la ISU Argeș.
La mulți ani, Oameni buni!
sursa foto: ISU Argeș