Aveţi grijă cum faceţi focul. Sfaturile pompierilor de la ISU Argeş

Date:

Share post:

Pompierii de la ISU Argeş au avut o săptămână extrem de aglomerată. „În județul Argeș, s-a înregistrat zilnic, cel puțin o solicitare pentru stingerea incendiilor izbucnite în gospodăriile cetățenilor.

În fiecare dintre situații, pompierii au luptat pentru a salva agoniseala de-o viață a oamenilor, însă, din păcate, flăcările au fost necruțătoare.

„Pe lângă pagubele materiale, într-o situație a fost înregistrată și o victimă care a fost găsită decedată. Cauzele probabile de izbucnire ale incendiilor au fost sistemele de încălzire pe lemne sau electrice, care au fost exploatate fără a fi verificate înainte sau pe timpul utilizării.

Două dintre incendii s-au produs în două zile consecutive, în localitatea Pietroșani (foto), unde au fost afectate două locuințe și o anexă gospodărească, iar din nefericire, pentru o persoană de sex masculin nu s-a mai putut face nimic, fiind găsită decedată în casă.

Pentru a preveni situațiile nedorite, venim în sprijinul dumneavoastră cu seturi de recomandări în funcție de riscul la incendiu:

Sisteme de încălzire defecte:

– asiguraţi izolarea termică a sistemelor de încălzit faţă de materialele combustibile din apropierea acestora;

– utilizaţi sistemele de încălzire respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului în ceea ce priveşte alimentarea cu combustibil;

– asiguraţi cel puţin odată pe an, obligatoriu înaintea sezonului rece, controlul instalaţiilor şi al sistemelor de încălzire în vederea înlăturării defecţiunilor şi al asigurării funcţionării la parametrii normaţi.

Mijloace de încălzire improvizate:

– asiguraţi izolarea termică a mijloacelor de încălzire faţă de materialele combustibile din apropierea acestora;

– este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului utilizându-se lichide inflamabile.

– asiguraţi cel puţin odată pe an, obligatoriu înaintea sezonului rece, controlul mijloacelor de încălzire în vederea înlăturării defecţiunilor şi al asigurării funcţionării Ia parametrii normaţi.

Mijloace de încălzire nesupravegheate:

– sobele şi alte mijloace de încălzire trebuie supravegheate permanent pe timpul funcţionării;

– nu supraîncălziţi sobele sau alte mijloace de încălzire;

– nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau blocaţi în casă cu sobe sau alte mijloace de încălzire aflate în funcţiune.

Coş, burlan de fum defect sau necurăţat:

– verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;

– coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn şi altele asemenea).

Cenuşă, jar şi scântei de la sisteme de încălzit:

– se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate;

– depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi de 50 de cm la sobele din cărămidă sau teracotă;

– în faţa uşiţei de alimentare a sobei pardoseala combustibilă se protejează cu o tavă sau tablă metalică având dimensiunile de minim 70X50 cm;

– cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce se sting complet resturile de jar”, a transmis biroul de presă al ISU Argeş.

sursa foto: arhivă ISU Argeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

FC Argeş l-a legitimat pe Andrei Şerban, ultima dată la Chindia Târgovişte

FC Argeş a anunţat azi oficial legitimarea lui Andrei...