România a fost avertizată, din nou, de către Comisia Europeană (un fel de guvern al Uniunii) să pună în practică directivele europene în materie de reducere a poluării aerului, de combatere a defrişărilor ilegale de păduri şi de combatere a spălării banilor.

Avertismentele, formulate ieri, au fost însoţite şi de declanşarea procedurilor de infringement la adresa României.

Asta presupune că Guvernul de la Bucureşti are la dispoziţie între o lună şi două luni pentru a lua măsurile care se impun. În caz contrar, România va avea de suportat amenzi usturătoare, de zeci sau sute de mii de euro pe fiecare zi în care întârzie să se conformeze. Amenzi pe care, evident, nu le vor plăti miniştrii şi parlamentarii care dorm pe lefuri uriaşe, ci tot cetăţenii de rând, din taxele şi impozitele către stat.

În ultimii cinci ani, potrivit datelor Inventarului Forestier Naţional, au fost tăiaţi ilegal 20 de milioane de metri cubi de lemn anual, ceea înseamnă un jaf anual de vreo patru miliarde de euro.

Însuşi ministrul Mediului, Costel Alexe, a recunoscut că „Europei şi Comisiei Europene le-a păsat mai mult de pădurile din România decât guvernelor anterioare”, în condiţiile în care Comisia Europeană ne „roagă” de cel puţin trei ani să stopăm defrişarea pădurilor. În ce priveşte combaterea spălării banilor, există o directivă europeană care trebuia de mult transpusă în legislaţia internă a fiecărui stat membru. Parlamentul nostru n-a avut, însă, timp de mărunţişuri de acest fel.

La fel şi în cazul poluării: Legislativul de la Bucureşti, ca şi guvernele din ultimii ani, nu s-ai ostenit să mişte nimic în ciuda faptului că România a fost avertizată şi rugată de ani de zile să reducă poluarea din marile oraşe.

Singurul gest făcut în acest sens, programele de înnoire a parcului auto Rabla şi Rabla Plus, sunt insuficiente.

În România nu se comercializează carburanţi ecologici auto (ce producem, exportăm) şi, cu excepţia GPL, nu există pe piaţă carburanţi alternativi, mai ieftini şi mai puţin poluanţi, pentru că nu vor marii benzinari, iar Guvernul nu-i obligă să vrea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here