Avem internet… grupuri sanitare decente pe când?

Date:

Share post:

Scriam acum câteva zile că Ministerul Educaţiei are de gând să doteze 4.500 de şcoli cu internet wireless, costurile acestui proiect ridicându-se la 210 milioane de lei.

Nu spunem că este rea intenţia însă, când ne uităm mai atent la sistemul de învăţământ românesc găsim alte “bube” mai adânci, care ar trebui „vindecate” cu prioritate.

Grupurile sanitare care lipsesc din unităţile şcolare de la ţară, lipsa apei curente sau chiar a manualelor este o “boală” ce trebuie tratată mult mai repede decât instalarea internetului liber.

Nu mai este mult şi va începe noul an şcolar, însă pentru unii elevi tot fără condiţii decente. De exemplu, în judeţul Alba, notează agenţia de presă Mediafax, majoritatea unităţilor şcolare din Munţii Apuseni nu are apă curentă.

Copiii folosesc, în 2018, WC-ul de tip latrină, iar investiţiile în instituţii de învăţământ nu mai sunt o prioritate pentru multe primării, mai ales că, de la un an la altul, tot mai multe se desfiinţează.

În satul Lumineşti, din comuna Sohodol (Alba), spre exemplu, mai învaţă doar cinci elevi. Şcoala nu a primit autorizaţia sanitară de funcţionare deoarece nu are apă curentă, iar din această cauză nu a putut fi construit un grup sanitar în interior.

Primarul comunei, Sorin Constantin Corcheş, a declarat, citat de agenţiile de presă, că elevii au posibilitatea să se spele pe mâini la un lavoar, apa fiind adusă de la fântâni.

Suntem siguri că aceste probleme nu se găsesc numai în judeţul Alba, ci în multe alte regiuni ale ţării. Sunt destule şi în judeţul Argeş, pe care le vom trata in extenso in săptămânile ce vin.

Şi atunci ne punem întrebarea, de ce ne trebuie internet dacă unele şcoli româneşti nu au nici măcar dotările de bază pentru a funcţiona legal şi sigur? Ce e mai important, accesul la internet sau apa curentă şi toalete civilizate?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Începe sesiunea bacalaureatului de toamnă

Marţi, 16 august va avea loc proba scrisă la...

Simona Halep s-a calificat în semifinalele turneului de la Toronto

În urmă cu puţin timp s-a încheiat partida din...

David Popovici s-a calificat în finală Campionatului European de la Roma

Înotătorul român, Daviv Popovici a reuşit să se califice...

Simona Halep, favorită la calificarea în sferturile de finală de la Toronto

În această seară, de la ora 20.00, românca, Simona...

UN PITEŞTEAN ŞI-A SCRIS NUMELE PE UNUL DINTRE ZIDURILE CETĂŢII SARMISEGETUSA

Un piteştean riscă dosar penal după ce şi-a scrijelit...

Muzică și poezie, la Filarmonica Pitești

Vineri, 12 august, de la ora 19, în Sala...

Camion plin cu lemne, confiscat de către jandarmii argeşeni

Ieri, jandarmii montani de la Arefu au confiscat un...