Austria, ostilitate exacerbată faţă de România, în chestiunea Schengen. Reacţii cvasiinexistente la vârful statului român

Date:

Share post:

Austria continuă să manifeste o ostilitate extremă faţă de România, în problema admiterii ţării noastre în spaţiul de liberă circulaţie Schengen.

Ultima mostră de ostilitate a oferit-o ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, care a respins vehement apelul de ieri, în acest sens, al preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „În acest moment, nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”, a spus răspicat gauleiterul de la Viena.

Cu doar 48 de ore înainte, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cerea şi ea Austriei să renunţe la încăpăţânarea prostească de a nu permite României accesul în Schengen: „… dacă pentru o țară pentru care acum 12 ani Comisia a decis, și Parlamentul (European – n.n.) a fost de acord că nu există absolut niciun obstacol juridic sau politic pentru ca aceste țări să adere la Schengen, ceea ce este în esență cel mai bun lucru al apartenenței la UE, care este libera circulație, atunci lăsăm oamenii care vor să distrugă Europa să crească. Și aceasta este teama mea”, a spus dna Metsola, într-o conferinţă de presă.

Ce fac oficialii români

Cu vreo două-trei săptămâni înainte, ministrul nostru de Interne, Cătălin Predoiu s-a întâlnit cu omologul său austriac Gerhard Karner, chiar la Viena (foto sus). Cătălin Predoiu i-a spus acestuia că e foarte onorat să fie „în frumoasa dumneavoastră capitală”, în vreme ce Karner i-a spus şi faţă în faţă că „nu consider că extinderea Schengen e oportună la momentul actual”.

Într-o întâlnire cu un grup de ziarişti români acreditaţi la Strasbourg, în mai anul acesta, eurodeputatul Dacian Cioloş (Partidul Reper/Renew Europe) a declarat că e nemulţumit, în esenţă, de faptul că „nu se vede o strategie în acest sens a Guvernului de la Bucureşti”.

Dacian Cioloş a opinat că „pentru a forţa admiterea României în spaţiul Schengen, ar fi trebuit ca Guvernul, liderii partidelor de la Putere, să creeze un adevărat task-force, un grup de luptă politică, de presiune, care numai cu asta să se ocupe. Nu am auzit să avem aşa ceva”. Detalii, aici.

”Blocați orice demers european care cere unanimitate!”

Mai mult, ieri Dacian Cioloş a cerut preşedintelui Klaus Iohannis şi prim-ministrului Marcel Ciolacu să blocheze prin veto orice demers european care presupune unanimitate de voturi: „Vă solicit, în calitate de şefi ai autorităţilor executive şi legislative ale statului român şi de reprezentanţi ai României în Consiliul European şi Consiliul Uniunii Europene, să aveţi o abordare la fel de intransigentă precum cea a Austriei: blocarea tuturor deciziilor europene care necesită vot unanim din partea statelor membre – cu excepţia celor privind sprijinul pentru Ucraina, ţările candidate şi extinderea Uniunii Europene – până la un vot pozitiv pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne”.

E greu de crezut, încă, că liderii de la Bucureşti vor fi destul de bărbaţi încât să procedeze aşa.

Siegfried Mureșan, deranjat că ne interesează atât de mult problema Schengen

Ca eurodeputat reprezentant al Puterii, Siegfried Mureşan (PNL/PPE) s-a arătat foarte deranjat de criticile aduse de Dacian Cioloş: „… Guvernul nostru lucrează în acest sens şi avem speranţe ca, împreună cu preşedinţia spaniolă a Consiliului Uniunii Europene (Spania a preluat această preşedinţie din luna iulie 2023 – n.n.), care are fixat ca obiectiv aderarea României la Schengen, veţi putea rezolva şi această problemă”, a declarat Siegfried Mureşan (aici) pentru ArgeşulOnline.ro.

Siegfried Mureșan, nițel deranjat de întrebările ArgeșulOnline.ro

Ni s-a părut, însă, că a fost un pic vexat de insistenţa noastră pe acest subiect. „Când anume credeţi că vom putea rezolva şi această problemă? Indicaţi un orizont de timp, măcar unul aproximativ”, i-am spus, dar dl. Mureşan n-a mai răspuns, argumentând că are o întâlnire urgentă.

În rest, de la vârful statului, pe tema Schengen auzim doar platitudini de genul „urmărim evoluţiile”, „e una dintre priorităţile noastre”, „suntem în contact permanent cu partenerii noştri” şi alte asemenea formulări lipsite de substanţă.

Despre ce anume ar putea să facă România, într-un articol viitor.

surse foto: ArgeşulOnline.ro/Sorin Simion, Facebook/Cătălin Predoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Alina Gorghiu a anunțat azi aducerea în țară a unui alt fugar internațional

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a anunțat azi repatrierea a...

Eroii anticomuniști ai ”Republicii de la Bârgău”, între care trei argeșeni, comemorați în Bistrița. La ei acasă sunt necunoscuți

Zilele trecute, la Prundu Bârgăului (Bistrița-Năsăud), eroii anticomuniști care...

Argentina și Columbia, în finală la Copa America 2024. În finala mică, Uruguay și surpriza Canada

Naționalele din Argentina (campioana mondială en titre) și Columbia...

Euro 2024, ultimul act: Anglia și Spania vor juca, duminică, finala competiției

În finala Euro 2024 se vor întâlni, duminică seară,...

(Video) Two foreign tourists were saved by car horns from a deadly bear attack on Transfăgărășan road

The two unconscious tourists narrowly escaped death, saved by...

(Video) Doi turiști, salvați din ghearele unui urs, pe Transfăgărășan, de claxoanele mașinilor

Doi turiști au fost salvați de claxoanele mașinilor de...