Au reapărut ”oamenii de bine”. Acum și de import (Opinie)

Date:

Share post:

În 2019, Serviciul Român de Informații oferea publicului doritor un clip video numit ”FakeNews. Câteva întrebări simple și un singur sfat” (aici).

Prin fața ochilor defilează un set de întrebări de verificare:

            ”A mai scris și altcineva despre subiect?

            Cât de credibilă este sursa informației?

            Articolul este semnat? Cine este autorul?

            Tonul este neutru și informativ?

            Conținutul se potrivește cu titlul?

            Data publicării este recentă?

            Cine este citat?

            WOW, din nou «cercetătorii britanici»? emoticon

            Trecem peste faptul că fundalul redă un număr din ”Weekly World News”, un tabloid care prezintă ficțiuni mult dincolo de realitate într-o cheie puternic parodiantă. E ca și cum ai spune că Times New Roman dă cu fake-news în popor. Dar stai, că au zis unii; or fi aceiași vigilenți de la SRI (aici)?

            Să revenim la simplele sfaturi-poncife, inoperabile în viața reală.

            ”Libertatea” publică un interviu realizat de Vasile Ernu cu Andrei Kurkov, ”cel mai cunoscut scriitor ucrainean” (aici). Faceți experiența, citiți-l și validați-l după grila prezentată mai sus. Trece? Trece! Și trece pentru că cititorul nu-i atent cum îi bagă ciolovecii mizerii în cap, că n-ar (mai) nimeni timp și nervi să facă analiză de text citindu-l pe Ernu.

            Încă din prezentare aflăm că Andrei Kurkov a aterizat în ”București, oraș unde bunicul său a luptat în al Doilea Război Mondial”. Hopa!

            ”Al doilea bunic a luptat eliberând Bucureștiul. Aici a fost rănit, dar s-a întors acasă și a trăit până la adânci bătrâneți…”. (???)

            Cum au ”eliberat” rușii Bucureștiul aflăm din memorialistica lui Corneliu Coposu, martor ocular la eveniment:

            ”Cum s-a luptat «glorioasa Armată Roşie» pentru a «elibera» Capitala? Rușii au sosit în Bucureşti pe 28 august. Eu am avut «onoarea» să-i primesc, pentru că n-a vrut nimeni altcineva! S-au temut! Trebuia să-i primească primarul provizoriu al Capitalei, Dombrovschi. El însă a spus: «Eu nu mă duc, că pun âstia mâna pe mine!»

Eram secretar general al Consiliului de Miniştri si m-am dus eu, împreună cu fiica lui Dombrovschi, Nina, care știa ruseste. Cunoscând deja apetitul ruşilor pentru maşini frumoase, ne-am dus cu o maşină mai prăpădită si i-am aşteptat acolo, la marginea Colentinei.

Au apărut rusii! Când i-am văzut mi-am zis: Ăștia-s biruitorii Wermachtului?! Era o căruţă, la care erau înhămaţi un cal și o vacă!!! Penibilă intrare! În fine, a apărut unul, care era cam cherchelit și nu făcea figură de general, dar totuşi era general, cel care comanda coloana! I-am asigurat că sunt bine primiţi, că nu vor avea probleme! Ei n-au tras nici un foc de armă nici în Bucureşti si nici altundeva, pentru că nemţii erau luaţi prizonieri de armata noastră.

Dar aceasta nu i-a împiedicat să dea un comunicat a doua zi ca «după lupte crâncene, glorioasa armată sovietică a eliberat Bucureștiul»! A fost un singur mort la ocuparea Bucureștiului un sublocotenent care s-a îmbătat și s-a împuşcat din greşeală. A fost îngropat cu onoruri în piaţa publică din Crângași!” (aici).

            Norocul scriitorului Andrei Kurkov este că l-a avut interlocutor pe comunistoidul Vasile Ernu; nu de alta, dar putea nimeri un/o urmaș/ă de ”eliberați” și pleca la rândul lui invalid de război informațional din capitala României. Norocul generației mele a fost memoria colectivă reziduală, dar încă vie; mi-e groază să mă gândesc la tinerii care-și vor modela realitatea citind gazetele quality ale tolontanilor care vor fi pe-atunci.

Nota redacţiei – Alte articole publicate de Vlad-Ionuţ Musceleanu pe site-ul nostru puteţi lectura aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Alina Gorghiu a anunțat azi aducerea în țară a unui alt fugar internațional

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a anunțat azi repatrierea a...

Eroii anticomuniști ai ”Republicii de la Bârgău”, între care trei argeșeni, comemorați în Bistrița. La ei acasă sunt necunoscuți

Zilele trecute, la Prundu Bârgăului (Bistrița-Năsăud), eroii anticomuniști care...

Argentina și Columbia, în finală la Copa America 2024. În finala mică, Uruguay și surpriza Canada

Naționalele din Argentina (campioana mondială en titre) și Columbia...

Euro 2024, ultimul act: Anglia și Spania vor juca, duminică, finala competiției

În finala Euro 2024 se vor întâlni, duminică seară,...

(Video) Two foreign tourists were saved by car horns from a deadly bear attack on Transfăgărășan road

The two unconscious tourists narrowly escaped death, saved by...

(Video) Doi turiști, salvați din ghearele unui urs, pe Transfăgărășan, de claxoanele mașinilor

Doi turiști au fost salvați de claxoanele mașinilor de...