După ce, cu ceva vreme în urmă, a fost exclus din Partidul Civic Maghiar (PCM), primarul oraşului Odorheiul Secuisc (judeţul Harghita), Arpad Galfi, a decis să-şi întemeieze propria formaţiune politică.

Aşa că a pus bazele unui partid local, denumit Partidul pentru Odorheiul Secuiesc, din programul căruia fac parte mai multe elemente cu iz de separatism etnic şi chiar teritorial.

Numai că înfiinţarea acestui nou partid maghiar în România a fost contestată în Justiţie chiar de către un politician maghiar, în speţă Attila Koszta, membru în conducerea locală a Partidului Civic Maghiar din Odorheiul Secuiesc.

Dl Koszta a argumentat că ar fi ilegală crearea partidului primarului Galfi, din cauză că ar milita pentru separatism teritorial, lucru interzis explicit în Constituţia României.

E pentru prima dată în viaţa politică românească de după 1989 când un politician ungur din România se pronunţă limpede împotriva separatismului promovat de mai mulţi lideri ai comunităţii maghiare din România.

Odorheiul Secuiesc este oraşul cu cea mai mare proporţie de etnici maghiari din România: aproape 96% din cei circa 34.000 de locuitori. Românii reprezintă sub 3% din populaţia oraşului.

În imaginea de sus, Attila Koszta, în mijloc, în timpul unei conferinţe de presă la sediul PCM Odorheiul Secuiesc.

sursa foto: MPP/PCM Odorheiul Secuiesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here