Attila Bertici, sătmăreanul care a ajuns iarna, cu o Dacia Duster, la polul mondial al frigului, cu bagajele făcute pentru o expediţie în Pamir

Date:

Share post:

Attila Bertici, din Satu-Mare, românul care a ajuns acum patru ierni cu o Dacia Duster, la polul mondial al frigului (Oymyakon sau Oimiakon) din Siberia, porneşte într-o nouă expediţie. Tot alături de o Dacia Duster.

Dacă în expediţia de iarnă de acum patru ani, Attila Bertici a fost însoţit de soţia sa Kinga, înspre munţii Pamir va pleca alături de fiul său Norbert. Un „aventurier şi el”, asemeni tatălui său.

Soţii Attila şi Kinga Bertici au plecat în 12 decembrie 2019 din Satu-Mare spre Siberia şi au atins destinaţia, polul frigului, în dimineaţă zilei de 9 ianuarie 2020.

Pe drum, maşina a rulat la temperaturi între minus 35 şi minus 50 de grade. Pe alocuri mai puţin chiar. La sosire erau minus 49. Niciodată o maşină Dacia nu a fost testată în astfel de condiţii extreme.

O galerie foto de la sosirea la Oymyakon găsiţi în articolul de mai jos.

Noua expediţie urmează, cam o jumătate de traseu, acelaşi parcurs de acum patru ani.

Cu Dusterul iarna, prin munţii Pamir, acoperişul lumii

Dacă în Siberia Attila Bertici a folosit o Dacia Duster diesel (1,5 DCi), maşină nouă, spre Pamir va pleca cu o maşină din prima generaţie, (model 2011) echipată cu motorul de 1,6 litri benzină, căruia i se va monta şi o instalaţie de GPL.

O Dacia Duster de serie e gata să se caţere pe acoperişul lumii, în Pamir

„Drumul nostru va trece prin 16 țări: România – Ungaria – Slovacia – Polonia – Lituania – Letonia – Estonia – Rusia (trecem Munții Ural în Siberia) – Kazahstan – Kîrgîzstan- Tadjikistan – Uzbekistan – Kazahstan – Rusia (Daghestan, Cecenia, Ingusetia; Osetia de Nord) – Georgia – Turcia – Bulgaria – România.

Vom duce din nou drapelul României într-o zona unde nu a mai fost nimeni din România iarna cu o singură maşină”, ne-a spus Attila Bertici.

Vom merge pe Pamir Highway (aşa se numeşte drumul, dar nici vorbă să fie autostradă; nici asfaltat nu e peste tot – n.r.) și urcăm la 4.655 metri în condiții extreme de iarnă.

Drumul merge între Tadjikistan și Kirgizstan unde e zonă de conflict. Granița este la 3800 metri și este închisă. Ea se deschide doar pentru turiști, după aprobarea de la Ministerul de Interne din Kîrgîzstan.

… Va fi extrem de greu… drumul urcă la 4.655 metri… de-a lungul a vreo 800 de kilometri nu sunt localități și nici semnal la telefon”, ne-a explicat dl Bertici.

Maşina, o Dacia Duster obişnuită, fără modificări semnificative

Dacia Duster cu care Attila Bertici va porni la drum (în 15 decembrie) e o maşină fără mari modificări constructive. Suplimentar faţă de echiparea de serie are în plus doar suspensii (Iron Man) ceva mai înalte şi mai tari şi un încălzitor auxiliar Eberspracher. E aşa-numitul sirocou (sau sirocol), care va încălzi şi cortul în care, uneori, Attila şi fiul său vor dormi.

Sistemul de încălzire auxiliară Eberspracher e montat în portbagaj

Maşina are montat, de asemenea, un troliu Grizzly. Iar la un atelier din Novosibirsk va primi şi nişte proiectoare de ceaţă. În rest, e exact o Dacia Duster din prima generaţie, care a rulat deja peste 160.000 km.

„Până acum nici un echipaj românesc nu a ajuns pe aceste meleaguri pe timp de iarnă, cu un singur echipaj. E o perioadă în care temperaturile vor ajunge la –50 grade Celsius”, ne-a mai explicat dl Bertici.

Despre cum a fost pregătită Dacia Duster pentru expediţia de iarnă în munţii Pamir puteţi viziona aici un clip video realizat de Attila Bertici.

Expediţia poate fi urmărită pe canalul de youtube al acestuia, aici. Evident, vom fi alături de Attila Bertici în această expediţie, aşa cum am fost şi în cea spre Oymyakon. Vom relata constant despre mersul expediţiei.

Le dorim succes celor doi temerari!

NOTĂ – Aventura celor doi Bertici nu are nicio legătură comercială cu Uzina Dacia sau cu vreun concesionar Dacia. Ea este finanţată exclusiv din surse personale şi private. Aşa cum a fost şi aventura siberiană.

surse foto: Attila Bertici, capturi video youtube

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Spitalul Județean Argeș, linie endoscopică de ultimă generație la Urologie

Pacienţii cu afecţiuni urologice vor beneficia de acum de...

Cod galben de ploi în sud-estul României. Vizat, și tot județul Argeș. La munte va ninge

Administrația Națională de Meteorologie ANM a emis azi o...

Spitalul Județean Pitești angajează medici

Spitalul Județean de Urgență Pitești organizează concurs pentru angajarea...

Documentar despre cariera și viața lui Ilie Năstase, în regia lui Tudor Giurgiu, prezentat la Pitești

Premiera documentarului ”Nasty”, despre cariera și viața lui Ilie...