Nici nu s.au stins bine ecourile recentelor atentate teroriste din Franţa că jihadiştii islamişti au lovit din nou, azi noapte. De această dată, la Viena, în Austria.

Un musulman albanez, de 20 de ani, născut în Austria din părinţi veniţi din Macedonia, simpatizant al Statului Islamic, a ucis cu sânge rece patru oameni, prin împuşcare, şi a rănit alţi 15, înainte de a fi el însuşi ucis de forţele de ordine.

Atentatorul albanez nu a acţionat singur, ci împreună cu mai mulţi complici, au informat şefii Poliţiei austriece, citaţi de mass-media locale.

Atacuri au avut loc în şase zone din Viena, aproape concomitent, ceea ce poate însemna că a acţionat, coordonat, o întreagă celulă teroristă.

Azi-noapte, Poliţia austriacă, depăşită de situaţie, a predat prerogativele sale Armatei, care a înţesat cu patrule străzile din Viena. Forţe de ordine patrulează şi pe străzile altor oraşe austriece: Graz, Linz, Klagenfurt şi altele.

Forţele speciale ale Armatei Austriece, căutându-i pe atentatori

Printr-un mesaj pe Twitter, un individ cu nume arab a ameninţat chiar că „până acum n-aţi văzut nimic”. Localnicii au fost sfătuiţi de autorităţi să nu iasă din case dacă nu e absolut necesar.

Ministrul de Interne austriac, Karl Nehamer, a cerut la posturile publice de radio şi televiziune ca populaţia să trimită autorităţilor orice poze sau filmări care ar putea ajuta la identificarea atacatorilor.

Centrul Vienei este închis, toate şcolile din capitala austriacă au fost şi ele închise.

Nu sunt informaţii cum că printre victime s-ar putea afla vreun cetăţean român.

Ştire în curs de actualizare.

Actualizare – Un oficial al Guvernului de la Viena a declarat, în această dimineaţă, într-o conferinţă de presă, că sunt 17 persoane rănite (împuşcate). Dintre acestea, şapte ar fi în stare gravă sau foarte gravă, a mai menţionat sursa citată.

Locuinţa atacatorului ucis de Poliţie a fost percheziţionată, după ce uşa de acces a fost spartă cu ajutorul unei încărcături explozibile.

„În momentul de față credem că sunt mai mulți atacatori, dar investigăm orice pistă”, a declarat şeful Poliţiei din Viena, Franz Ruf, citat de postul de televiziune public in Austria.

Actualizare – Ministrul austriac de Interne a confirmat, azi la prânz, că au fost operate mai multe arestări.

Numărul morţilor, confirmat de autorităţile austriece, a ajuns la cinci. Unul dintre răniţi a murit la spital. Poliţia a efectuat alte câteva arestări. Două dintre ele, în afara Vienei, în oraşul Sankt Polten.

Actualizare – Un alt suspect în cazul atacurilor teroriste de azi noapte a fost arestat azi în oraşul austriac Linz.

Pe de altă parte, ţări care au graniţă cu Austria au întărit controalele la frontiera cu această ţară. E cazul Cehiei şi al Italiei, deocamdată, dar presa maghiară spune că şi Guvernul Viktor Orban analizează luarea unei măsuri similare.

Zeci de magazine, mai mici sau mai mari, din oraşul Viena au fost închise azi.

surse foto: ORF, Kurir

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here