„În cursul nopții de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care își desfășoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetățenilor străini…

Un cetăţean român a fost ucis, iar altul rănit grav.

Cetățeanul român rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcție de evoluția stării de sănătate, pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate.

… Precizăm că atât șeful misiunii diplomatice, cât și șeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuați într-o bază militară (americană n.r.) din apropiere, fiind în afara oricărui pericol”, a comunicat Ministerul de Externe de la Bucureşti.

Ce nu ne spune Ministerul de Externe…

… dar ne spun agenţiile de presă şi publicaţiile străine, prezente în Afganistan, este că atentatul a vizat direct Ambasada României din capitala afgană.

Nu campusul citat de MAE a fost ţinta, ci char ambasada României.

MAE nu ne spune nici cum a decurs atentatul. Ne spun, însă, agenţia France Presse, ziarele „Liberation” şi „El Pais” etc: atacatorii au detonat, în interiorul perimetrului reprezentanţei diplomatice româneşti, un vehicul (camion sau dubiţă, pare-se) în care se afla încărcătură explozibilă.

Apoi, alţi atacatori au deschis foc cu arme automate asupra celor aflaţi în ambasadă, ucigând un membru al echipei de pază şi rănind grav un altul.

„Mai mulți insurgenți (adică afgani – n.r.) au atacat cu mitraliere clădirea principală a misiunii diplomatice și au incendiat alte anexe”, a declarat ministrul de resort, Ramona Mănescu.

Tot personalul din Afganistan, acasă

„Cei 12 diplomați români din misiunea diplomatică se află acum într-o bază NATO… după stabilizarea situației, diplomații români vor fi readuși în țară cât mai repede posibil”, a mai declarat dna ministru Mănescu.

Sediul misiunii diplomatice române din Kabul a fost făcut una cu pământul de explozie. Clădirile au fost distruse în proporţie de 80-90%.

Primul atentat împotriva României

Este pentru prima dată când România e vizată direct de un atac terorist, chiar dacă atacul nu a avut loc în ţară; ambasada, însă, e tot teritoriu românesc, conform uzanţelor diplomatice.

Probabil, atentatul de la Kabul a fost o replică a afganilor la faptul că România are, de ani de zile, în mod permanent, un contingent de câteva sute de militari în Afganistan.

Militarii pe care localnicii (unii dintre ei, în orice caz), foarte probabil, îi consideră trupe de ocupaţie.

Deocamdată, nicio grupare teroristă cunoscută nu a revendicat atentatul.

Ştire în curs de actualizare.

surse foto: France Presse, tt.se, Tolo news

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here