Atac rusesc la numai 15 km de graniţa României. Ruşii înteţesc ofensiva. Ungaria refuză tranzitul de armament către Ucraina

Date:

Share post:

Armata invadatoare rusă a atacat azi, în a şasea zi de la declanşarea ofensivei în Ucraina, o staţie radar a armatei ucrainene, situată în satul Loşcinivka, din apropiere de oraşul Ismail, sat situat la aproximativ 15 km de graniţa cu România.

Anunţul a fost făcut de primarul din Ismail, Andrei Abramcenko.

„A a avut loc un atac cu rachete asupra unei unități militare din satul Loşcinivka. În legătură cu o lovitură cu rachete… vă rog să rămâneți acasă dacă este posibil, până când situația operațională este complet clarificată”, a transmis primarul Abramcenko, prin intermediul Facebook.

Între timp, ofensiva rusă continuă asupra marilor oraşe din Ucraina, cu efective şi tehnică de luptă sporite, însă, deocamdată, armata ucraineană continuă să reziste asalturilor. Ruşii au bombardat – nu se ştie cert dacă intenţionat sau nu – inclusiv obiective civile: locuinţe, şcoli, spitale.

În acest context, Curtea Penală Internațională a transmis că Rusia va fi anchetată pentru crime de război comise pe teritoriul Ucrainei.

Ţările europene, dar şi multe altele, din afara continentului, anunţă noi şi noi sancţiuni la adresa Rusiei, concomitent cu acordarea de sprijin Ucrainei, în armament, echipament militar sau bani. Între ţările neeuropene care au procedat astfel se numără Australia, Marea Britanie, Taiwan, Japonia etc.

Peter Szijjarto, ministru de Externe al Ungariei

Singura „voce” discordantă din Europa e Ungaria, al cărei ministru de Externe, Peter Szijjarto, a anunţat că ţara sa nu va permite armamentului donat de celelalte ţări europene Ucrainei să-i tranziteze teritoriul.

Nu vom autoriza transferul de armament letal pe teritoriul Ungariei. Aceste transporturi pot deveni cu uşurinţă ţinte ale atacurilor militare…

… Sarcina noastră cea mai importantă este să garantăm securitatea ţării şi a populaţiei ungare, astfel că nu trebuie să fim implicaţi în războiul care se derulează de cealaltă parte a frontierei”, a declarat ministrul Peter Szijjarto, citat de ziarul francez Le Figaro.

Din această cauză, cea mai mare parte a armamentului donat Ucrainei de ţările europene va ajunge acolo prin Polonia şi prin România. Ambele ţări au fost de acord cu aceasta.

E drept, România încă nu a acordat, oficial, această permisiune; o decizie în acets sens urmează să fie luată azi, dar e doar o formalitate, pentru că opinia generală e favorabilă.

surse foto: captură video rtbf.be, Government of Hungary

Notă – La realizarea acestui articol au fost folosite ca surse de informaţii fluxurile agenţiilor de presă France Presse şi TT (Suedia), precum şi informaţii difuzate în presa din Franţa şi Belgia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Sorin Grindeanu: 2025 va fi un an plin de restricții pe DN 7 Valea Oltului

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a declarat, ieri, citat de...

Alegeri prezidențiale 2025: lista completă a candidaților la Președinția României

După soluționarea tuturor contestațiilor, lista candidaților la alegerile prezidențiale...

Surpriză la Chiajna: nu e Andrei Prepeliță, e Nicolae Dică

În urmă cu puțin timp, piteșteanul Nicolae Dică a...

Andrei Prepeliță, favorit să preia banca tehnică a Concordiei Chiajna

Andrei Prepeliță, fost fotbalist și antrenor la FC Argeș,...