Recentele declaraţii ale atotputernicului lider PSD, Liviu Dragnea, prin care acesta cerea premierului Viorica Dăncilă să iniţieze un proiect legislativ pentru verificarea finanţării unor publicaţii neobediente (vizat, în principal, portalul de ştiri G4media), a stârnit indignare în rândurile majorităţii jurnaliştilor care-şi câştigă existenţa practicând onest această meserie.

Au reacţionat, însă, asemănător şi mai multe organizaţii guvernamentale, pentru care libertatea presei e o condiţie sine qua non a existenţei democraţiei.

Redăm mai jos textul integral al unui protest redactat în acest sens:

„Semnatarii acestui protest solicită forțelor democratice din România o reacție publică la declarațiile făcute ieri de Liviu Dragnea, președintele partidului de guvernământ și al Camerei Deputaților, declarații care încalcă flagrant și amenință o valoare democratică fundamentală: independența presei.

Președintele partidului de guvernământ și al Camerei Deputaților a solicitat ieri Executivului un proiect de lege cu dedicație, cu scopul de a verifica finanțarea unor anumite publicații, invocând o presupusă și nereală lipsă de transparență și ignorând faptul că statul român beneficiază deja de legislație și instituții de verificare a activității economice derulate de publicații, entități cu identitate fiscală. Considerăm aceste afirmații drept o amenințare, un act de intimidare fără precedent adresat jurnaliștilor independenți din România.

Atacul recent la G4 Media se adaugă unui număr alarmant de afirmații ostile venite din cercul Puterii actuale care indică dorința de control al presei independente ca Rise Project, HotNews, EpochTimes, Press One, Comisarul, Digi24, Realitatea TV ș.a. folosind ca instrument instituții ale statului.

Semnatari ONG:

Asociația Cluj Today
Asociația Profesioniştilor din Presă – Cluj
Asociația Transylvania Today
Grupul pentru Dialog Social
Freedom House România
Centrul Român de Politici Europene
Inițiativa România
EFOR
Societatea Timișoara

Publicații și jurnaliști ai rețelei PressHub.ro:
Banatul Azi
Cluj Today
Express de Banat
Gazeta de Dimineață
Info Sud-Est
InRoman.ro
Jurnalul Văii Jiului
Liber în Teleorman
Revista 22
Știri din Banat
Transylvania Today
Vrancea 24
PressHub.ro
JustitieCurata.ro
Andreea Pavel
Bogdan Stanciu
Brîndușa Armanca
Carmen Dumitrescu
Catiușa Ivanov
Claudiu Pădurean
Cristian Andrei Leonte
Cristian Florin Franț
Gabriel Baciu
Vasilică Ichim
Mihaela Mihai
Nicu Tașcă
Ovidiu Amălinei
Ovidiu Nahoi
Radu Meșniță
Ramona Roșulescu
Sebastian Oancea
Teodora Baciu
Valentin Tudor”.

Cei de la G4media, incomozi pentru Dragnea şi ai săi

Cum era şi de aşteptat, jurnaliştii de la G4Media resping afirmaţiile liderului PSD Liviu Dragnea.

„Declarațiile lui Liviu Dragnea sunt încă o încercare de intimidare a jurnaliștilor care îndrăznesc să își facă meseria. Într-un peisaj mediatic dominat copios de trusturile apropiate PSD, micile publicații independente precum G4Media.ro le dau bătăi de cap liderilor politici corupți, indiferent de partidul din care fac parte. Este cu atât mai grav că PSD dorește să reducă la tăcere până și puținele voci critice din presă”, arată colegii de la G4media, într-un articol publicat azi pe site-ul g4media.ro

„G4Media.ro respinge ferm încercarea lui Liviu Dragnea de a ne asocia cu o agendă ocultă, așa cum respinge și afirmația că ar sprijini un politician sau altul. Ne facem treaba așa cum ar trebui să și-o facă orice instituție de presă: atenți la derapajele puterii, urmărind constant cum sunt cheltuiți banii publici și cum funcționează instituțiile statului.

G4Media.ro salută orice încercare de transparentizare a modului în care funcționează instituțiile publice și companiile cu capital de stat, cele care gestionează fonduri publice sau active publice. În ceea ce privește transparentizarea finanțării și a modului de cheltuire a banilor de către ONG-uri, considerăm că legislația existentă dă dreptul oricărei instituții a statului să controleze aceste aspecte, la fel ca în cazul oricărei companii private”, se mai arată în articolul citat.

În ce ne priveşte, ca unii care am pus pe frontispiciul paginii noastre de internet cinstea şi gramatica, suntem categoric de partea semnatarilor protestului de mai sus şi a colegilor de la G4Media. Există suficiente legi care reglementează finanţarea ONG-urilor în această ţară. Nu e nevoie de legi de tip Viktor Orban în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here