Asistente medicale „şcolite” la „particular”, în România, au îmbolnăvit Sănătatea suedeză

Date:

Share post:

Un scandal uriaş a izbucnit zilele acestea în Suedia, după ce s-a descoperit că asistente (şi asistenţi) medicali, şcolite la „particular” în ţara noastră şi ajunse să profeseze în Suedia, dar nu posedă cunoştinţe elementare ale meseriei.

Un român, asistent medical, a recunoscut în faţa jurnaliştilor suedezi că vreme de doi din cei trei ani în care a urmat o şcoală postliceală sanitară particulară în România, a lucrat, în fapt, ca şofer de camion şi, evident, nici n-a dat pe la şcoală.

„Şcoli din România eliberează diplome persoanelor care nu au studiat”. Aşa a titrat, pe propriul site, televiziunea publică din Suedia (www.svt.se).

„Până acum m-am descurcat, n-am făcut nimic greşit”, le spunea ziariştilor suedezi şoferul devenit asistent medical fără să fi dat doi ani pe la şcoală.

Astfel de asistente medicale, cu diplome în perfectă regulă, dar fără acoperire în cunoştinţe, sunt cu sutele în Suedia, a notat presa de acolo. Majoritatea au obţinut diplomele în România, la şcoli particulare, dar şi în Polonia.

A existat chiar un caz, despre care au scris cei de la ziarul Goteborgs Posten, în care o româncă „studia” (teoretic) la o şcoală postliceală particulară de asistente medicale din România, în timp ce locuia efectiv în Suedia.

Un alt caz, relevat de SVT (televiziunea publică suedeză) a scos la iveală faptul că pe un şantier de construcţii din Stockholm un muncitor român era înscris, în acelaşi timp, la o şcoală sanitară postliceală din România.

La intrarea în profesie, în Suedia, până acum, aceste asistente nu trebuia să dea niciun examen, diplomele lor fiind recunoscute în virtutea convenţiilor existente.

De acum încolo, însă, ministerul Sănătăţii de la Stockholm „analizează în cel mai serios mod cu putinţă” să instituie „teste de verificare, teoretică şi practică, a cunoştinţelor” asistentelor medicale şcolite în fabricile de diplome din România şi din Polonia.

Potrivit televiziunii publice suedeze, în această ţară lucrează, la ora actuală, 335 de asistente (dar şi medici), absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ particulare din România, ale căror cunoştinţe profesionale nu le-a verificat nimeni până acum.

La ora redactării acestor rânduri, la Târgu-Mureş, unde funcţionează Şcoala Postliceală Sanitară privată „Dimitrie Cantemir” se află o echipă de jurnalişti suedezi, care investighează corectitudinea procesului educaţional de acolo.

Şcoala „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureş nu este, însă, singura din România bănuită că ar elibera diplome de asistent medical fără acoperire faptică.

În imaginea de sus, titlul pus de ziariştii suedezi se traduce astfel: „Şcoli din România eliberează diplome persoanelor care nu au studiat”.

Poliţia suedeză a deschis o anchetă. Vom reveni pe această temă.

sursa foto: arhivă gp.se, svt.se

Vizite1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Cum au devenit urşii scuza pentru incompetenţa autorităţilor pe autostrada A1

Cei aproape 10 ani de când Ministerul Transporturilor şi...

Maşină răsturnată la Priboieni

Pompierii argeşeni au fost solicitaţi, în această seară, să...

(VIDEO) Accident grav la Drăganu. O persoană a murit, alte trei în stare gravă

În urmă cu puţin timp, un grav accident rutier...

Totul despre turneele de sloturi online

Sloturile sunt una dintre principalele opțiuni de divertisment din...

Ce vor suporterii lui FC Argeş de la conducerea clubului

La recenta întâlnire dintre conducerea clubului FC Argeş cu...