Asistenţa medicală mobilă, la sate, obligatorie prin lege

Date:

Share post:

Ieri a fost una din puţinele situaţii în care deputaţii (Camera fiind for decizional) au votat în unanimitate o lege, cea a asistenţei medicale mobile obligatorii, la sate.

Proiectul legislativ a fost iniţiat de un parlamentar al USR, dar la el au subscris, în calitate de co-iniţiatori, deputaţi şi senatori de la toate partidele politice, cu excepţia celor de la partidul AUR.

Această lege ar urma să marcheze momentul începând de la care sistemul medical românesc se orientează, în sfârşit, cu faţa spre pacienţi. Spre toţi pacienţii, pentru că în mediul rural, din păcate, asistenţa medicală de specialitate e adesea un lux.

Ştim cu toţii că în sumedenie de sate de pe tot cuprinsul judeţului Argeş (situaţia e la fel şi la nivel naţional) nu există medic de familie, nu există dispensar sau cabinet medicale, iar localnicii trebuie să străbată distanţe mari ca să ajungă să fie consultaţi de un medic.

Noul concept de asistență medicală mobilă, obligatorie, oferă servicii pentru prevenție și profilaxie, screening al celor mai des întâlnite afecțiuni medicale, dar și un control medical periodic general sau de specialitate populației aflate în zonele cu acces deficitar la serviciile de sănătate. Toate acestea, prin intermediul aşa-numitelor caravane au unităţi medicale mobile, care vor ajunge la sate.

Asistenţa medicală de specialitate va deveni realitate şi la sate

Proiectul de lege „conferă un cadru coerent pentru serviciile medicale mobile, stimulează spitalele județene să își organizeze activitatea medicală pe teren și, nu în ultimul rând, va face asistenţa medicală accesibilă în toate satele României”, se menţionează într-un comunicat de presă al Ministrului Sănătăţii.

Era nevoie de aşa ceva, pentru că la ţară locuiesc aproape jumătate dintre români, iar mortalitatea pricinuită de afecţiuni nedepistate la timp e mai mare în rândul celor care locuiesc la ţară cu peste 4%.

Important de precizat e că, în baza legii votate ieri, asistenţa medicală mobilă se oferă şi celor care nu sunt înscrişi la medicul de familie, celor care nu au documente de identitate, copiilor, adolescentelor însărcinate și mamelor adolescente care nu au reprezentant legal, precum și persoanelor care nu au card de sănătate.

Legea a fost trimisă spre promulgare preşedintelui României. Ea va putea fi, însă, aplicată ad litteram abia după ce vor fi elaborate şi normele de aplicare, la care specialiştii din Ministerul Sănătăţii lucrează deja.

Fiecare primar va şti atunci ce trebuie să facă, în mod concret, pentru ca toţi locuitorii să beneficieze de asistenţa medicală la care au dreptul.

Singura dilemă care a mai rămas e când vor fi finalizate şi publicate aceste norme de aplicare a legii şi dacă nu cumva aceste norme se vor bate cap în cap cu vreo prevedere a legii însăşi. Să sperăm că nu.

sursa foto: Facebook/Caravana cu Medici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular