Primarii oraşelor Cluj-Napoca, Oradea, Timişoara şi Arad au decis, zilele trecute, să formeze o aşa-numită alianţă a Vestului. E incertă încă forma de organizare juridică a acestei alianţe. Ar putea fi un Grup de Acţiune Locală, o organizaţie neguvernamentală etc.

Ideea, însă, este că edilii acestor mari oraşe din Transilvania au simţit că nu mai e cazul să mizeze pe buna credinţă şi competenţa Guvernului. Ca atare, oamenii au decis să îşi ia soarta în propriile mâini şi să-şi construiască singuri autostrăzi şi căi ferate de mare viteză.

Pentru că Puterea oricum nu le va face niciodată, ocupată fiind cu „statul paralel”, cu legile Justiţiei şi cu duelul cu parlamentarii europeni.

Fonduri europene în acest sens pot fi, teoretic, accesate şi exact acest lucru şi-l propun cei patru primari (Emil Boc-Cluj Napoca, Ilie Bolojan-Oradea, Nicolae Robu-Timişoara şi Gheorghe Falcă-Arad).

Demn de notat este că, în presa locală din cele patru judeţe transilvănene, ideea constituirii acestei alianţe a Vestului a fost unanim primită favorabil de locuitori. Sătui şi ei, ca şi mulţi alţi români, de pe întreg cuprinsul ţării, de incompetenţa crasă a celor ce conduc acum România.

Ce vor primarii din Ardeal?

„Noi, Nicolae Robu, Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan și Emil Boc, primarii orașelor Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca, am decis înființarea Patrulateralei Vestului, for informal pentru schimburi de idei și de experiență între noi, dar și de cooperare pe proiecte mari, în primul rând de conectivitate de mare viteză și în plan cultural.

Ne propunem ca această structură să fie cadru pentru schimburi de idei și de experiență între noi, dar și de inițiere împreună de proiecte de infrastructură majore, mai ales pe linia îmbunătățirii conectivității între cele patru orașe – cale ferată de mare viteză, autostradă, drum expres, rapid – și de cooperare în domeniile cultură, educație, sănătate, turism, sport, securitate.

Vrem să dăm și un exemplu național de cooperare pentru abordarea de proiecte mari, inaccesibile fiecăruia în parte.

Nu ai cum să obții o sursă de finanțare dacă vii cu o bucățică dintr-un astfel de proiect mare, trebuie să vii cu întregul.

Or, se știe că Uniunea Europeană are și proiecte majore, pentru care se pot obține bani direct de la Bruxelles. Sunt mai multe surse de finanțare și vrem să ajungem să accedem la ele și vom începe să lucrăm efectiv în cadrul acestei patrulaterale a vestului”, se arată în documentul oficial dat publicităţii la constituire.

Implicaţii majore

Este pentru prima dată după 1989 când autorităţi locale din România vin cu o astfel de iniţiativă, sătule de pasivitatea şi eterna lălăială a autorităţilor centrale, în principal în chestiuni ce ţin de infrastructură.

„Dacă nu vreţi sau nu sunteţi capabili să faceţi autostrăzi, ni le facem noi singuri”. Cam acesta este mesajul pe care cei patru primari şi locuitorii oraşelor respective îl transmit Guvernului şi Puterii.

Această alianţă a marilor oraşe din Transilvania poate fi interpretată şi altfel, nu doar ca un gest de revoltă împotriva unei Puteri care nu face ce trebuie să facă pentru ţară.

Alianţa în discuţie pare a-şi trage seva din celebrul, cândva, manifest al dlui Sabin Gherman, din Cluj-Napoca (jurnalist, profesor şi poet, pentru cine nu ştie), intitulat „M-am săturat de România”, publicat acum două decenii într-un ziar din Cluj-Napoca.

Deşi această alianţă a Vestului nu are decât vreo 48 de ore de la zămislire, deja sunt şi alte oraşe din Transilvania ale căror autorităţi locale se gândesc să se alăture demersului: Sibiu, Braşov, Baia Mare şi Alba Iulia.

Să ne mai mirăm că în an Centenar avem de-a face cu aşa ceva? Să ne mai mirăm că, deocamdată, nu există nicio reacţie guvernamentală faţă de acest gest de frondă?

Vom reveni pe această temă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here