Grupul cetăţenesc „Corupţia ucide”, înfiinţat imediat după tragedia de la clubul „Colectiv” din Capitală, din 30 octombrie 2015, a adresat, aseară, un apel Guvernului României şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru a stopa escaladarea fără precedent a speculei cu dezinfectanţi, medicamente, măşti şi ale materiale sanitare.

„În plină pandemie provocată de virusul COVID-19, în timp ce oamenii simpli, autoritățile și medicii fac eforturi considerabile pentru a salva vieți, iar întreg globul se solidarizează pentru a depăși criza prin care trecem, bișnițarii își fac de cap pe OLX România! (şi nu numai acolo; la fel fac şi pe alte site-uri de mică publicitate şi anunţuri – n.r.)

Dezinfectanții, măștile și alcoolul medicinal dispar de pe rafturile magazinelor și din farmacii, dar se vând la prețuri exorbitante on-line, iar OLX, prin neasumarea unei măsuri, încurajează astfel de oportunități care dau dovadă de o lipsă crasă de solidaritate socială.

Categoriile cele mai expuse sunt pensionarii și cei care nu își permit din veniturile rezultate să suporte costurile unor asemenea produse.

Solicităm atât platformei de vânzări online OLX, altor platforme de vânzări on-line, cât și Guvernului României luarea unor măsuri urgente de stopare a speculei!

De asemenea, considerăm că Guvernul României și Agenția Națională de Administrare Fiscală ar trebui să instituie reguli stricte, controale și sancțiuni aspre pentru speculanții care revând aceste produse în scopul obținerii de profit nejustificat, și în special pentru persoanele fizice care fac asemenea operațiuni economice pentru a se îmbogăți peste noapte.

Subliniem că aceste vânzări speculative au apărut și pe platformele marilor retaileri on-line (ex: Amazon, eBay), dar acestea au fost delistate pentru a descuraja speculatorii.

Totodată, facem apel către cetățeni să distribuie acest mesaj și să BOICOTEZE astfel de practici lipsite de umanitate, cât și pe cei care le promovează!”, se arată în apelul celor de la „Corupţia ucide”.

În urmă cu nici o săptămână, am arătat cum, pe site-uri de genul OLX, spirtul sanitar Mona, în flacoane de 500 ml, care costă în mod normal în jurul a 4-5 lei flaconul, se vinde cu preţuri de 20-30 de lei.

Între timp, spirtul cu pricina s-a scumpit şi mai tare, în ofertele speculanţilor, ajungând şi la 50 de lei flaconul de 500 ml.

De notat că, în situaţia în care România se află, începând de azi, în stare de urgenţă, Guvernul poate merge până la închiderea temporară a site-urilor respective, pentru a pune capăt speculei.

sursa foto: Facebook/Corupţia ucide

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here