„Prefectul județului Argeș, Emanuel Soare și directorul DSP Argeș, Alexandru Guiță, au fost azi la Centrul de Transfuzie Sanguină din Pitești, unde este pus în funcțiune aparatul de plasmafereză, folosit pentru tratarea celor infectați cu virusul COVID-19, printr-un tratament inovator”, a informat azi Prefectura judeţului Argeş, printr-un comunicat de presă.

„Acesta este folosit la colectarea de plasmă umană şi este însoţit de 100 de kit-uri de colectare plasmă cu scopul de a se asigura accesul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 la tratamentul cu plasmă umană hiperimună colectată de la convalescenţi”, se mai spune în comunicatul citat.

“… La un moment dat erau trei astfel de aparate, la nivel național. Am aflat de această oportunitate, am intrat pe fir, am făcut toate demersurile necesare.

Am aflat la 3 zile de la semnarea protocolului dintre firma respectivă și Ministerul Sănătății, apoi a fost făcut un protocol între Institutul Național de Hematologie și Ministerul Sănătății…

Mă bucur sincer că vom folosi în Argeș un astfel de aparat, e o chestiune de câteva zile, timp în care formarea personalului va fi gata. Vom identifica donatorii eligibili pentru acest aparat, sunt singur că persoanele care s-au vindecat vor fi dornici să ajute la tratarea altor pacienți. Sunt sigur că vom găsi donatori suficienți la nivelul județului Argeș.

Dacă nu, punem la dispoziție această infrastructură pentru a putea primi donatori și din alte județe. Noi vrem să facem tot ceea ce ține de noi pentru a însănătoşi sistemul medical argeșean, pe de o parte și, bineînțeles, argeșenii.

Ne bucurăm, este un moment important, putem contribui la tratament și la vindecarea bolnavilor COVID. După trecerea acestei perioade, vom face toate demersurile necesare ca acest aparat să rămână în continuare în județul Argeș, tot prin donație sau sponsorizare și sunt sigur că vom putea trata și alte infecții”, a declarat prefectul Emanuel Soare.

E nevoie de donatori de sânge

Directorul DSP Argeș, Alexandru Guiță, îi îndeamnă pe cei vindecați de COVID-19 să doneze plasmă pentru tratarea altor pacienți.

“… Donatorii se încadrează în procedura națională de donare de sânge, beneficiază de toate drepturile unui donator de sânge, sănătatea lor nu este deloc pusă în pericol.

Investiția noastră practic este zero. O parte dintre consumabile ne-au fost puse la dispoziție, o parte dintre kiturile de recoltare vor fi achiziționate prin Programul Național de Sănătate”, a declarat Alexandru Guiță.

sursa foto: Prefectura Argeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here