Șoselele României înghit anual tot mai multe suflete. O serie de statistici arată că în fiecare an pier în jur de 3000 de oameni în urma accidentelor de mașina, iar numărul de accidente propriu-zise, chiar dacă nu se soldează cu victime, este chiar și de câteva ori mai mare. 

Principalele cauze pentru producerea acestor accidente sunt neatenția la volan, graba și viteza excesivă dar și neadaptarea mașinii la condițiile de trafic și la condițiile meteo neprietenoase. Acest ultim factor este deseori ignorat sau i se acordă prea puțină importanță, deși are un rol semnificativ în creșterea numărului accidente rutiere. 

Cel puțin unul din șapte astfel de accidente au loc din cauza cauciucurilor nepotrivite.

Cum te ajută anvelopele potrivite să reduci pericolul de accident

Anvelopele cu un grad de uzură ridicat sunt periculoase pentru siguranța ta

Astfel de necazuri ar putea fi evitate dacă șoferul sau posesorul mașinii și-ar echipa mașina corespunzător, cu un sistem de iluminare bun și cu anvelope potrivite și într-o stare bună. 

Anvelopele sunt foarte importante deoarece intră în contact direct cu drumul, fie el o șosea asfaltată sau un drum nepietruit, plin de noroi ori zăpadă. Acestea trebuie să asigure o bună aderență și oricât de multe sisteme de control sau funcții moderne ar avea o mașină, anvelopele nepotrivite sezonului sau uzate pot duce la pierderea stabilității autoturismului. 

Totodată, acestea sunt foarte importante în procesele de tracţiune și frânare, oferind suport și precizie întregului autoturism, indiferent de greutatea sau încărcătura acestuia. Așadar, un set de anvelope în stare bună și în conformitate cu anotimpul în care folosești mașina îți aduc un plus de siguranță.  

Este important să ai cauciucuri speciale pentru iarnă și pentru vară

Din punct  de vedere legislativ, șoferii sunt obligați să-și doteze mașina cu anvelope de iarnă sau chiar și cu lanțuri atunci când este cazul, însă nu se menționează nimic de obligativitatea anvelopelor de vară. Dar poate ar trebui. 

De ce? Pentru că cele două tipuri de anvelope sunt confecționate din materiale total diferite.

Materialul din care sunt realizate cauciucurile de vară este unul special care se întărește la temperaturi joase și apoi redevine moale dacă temperaturile cresc, fluctuații care, de altfel, apar adesea în perioada primăverii sau chiar și în lunile de vară. Pe de altă parte, cauciucurile de iarnă devin mai rigide atunci când temperaturile cresc, așa cum este cazul primelor luni din anotimpul cald, ceea ce duce la scăderea aderenței. Este de la sine înțeles că anvelopele de iarnă sunt gândite pentru a avea o aderență maximă pe suprafețe acoperite cu zăpadă și polei, pe când cele de vară sunt concepute pentru pentru asfaltul uscat, chiar încins, dar și pentru ploaie

Așadar, pentru a evita situațiile neplăcute din trafic este important să-ți echipezi mașina cu cauciucuri de vara Austone de la Anvelope-oferte atunci când iarna dă semne că a plecat, mai ales că acum le găsești la prețuri speciale. 

Pe lângă aspectele care țin de siguranța mașinii, mai există și problema costurilor. Folosirea anvelopelor de iarnă pe timpul anotimpului cald, dar pentru o perioadă scurtă  nu va avea un impact chiar așa mare, însă dacă situația se prelungește pentru o perioadă îndelungată, circulând cu acestea în condițiile în care practic asfaltul se topește sub soarele arzător, cauciucul natural din compoziția anvelopelor de iarnă își pierde proprietățile și se uzează.  

Chiar dacă mulți șoferi neglijează adesea acest aspect din comoditate sau din dorinta de a mai economisească niște bani, a investi în anvelopele potrivite pentru mașină înseamnă a investi în propria siguranță. 

sursa foto: Unsplash.com


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here