Antreprenorii români cer ministrului Claudiu Năsui să demonstreze toleranţă zero pentru corupţie

Date:

Share post:

Antreprenorii solicită ministrului Economiei, Claudiu Năsui, să fie restricționat accesul personalului Ministerului la aplicația electronică pentru Măsura 3 – Granturi de investiții pentru a preveni acte de abuz în serviciu.

Zero toleranță și corupție în cadrul instituțiilor publice? Acesta pare a fi dezideratul ministrului Economiei, Claudiu Năsui, cu privire la utilizarea abuzivă a puterii publice, în scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup.

Totuși, având în vedere că partidul USR PLUS declară zero toleranță în ce priveşte faptele corupție, comunitatea de antreprenori se adresează actualului ministru pentru soluționarea unor posibile nereguli raportate la nivelul de confidențialitate informațională a datelor depuse de cele 9900 de firme aplicante pe Măsura 3 “Granturi pentru investiții acordate IMM-urilor”.

De-a lungul ultimelor 14 zile mai mulți antreprenori și firme de consultanță au sesizat direct noului ministru și altor persoane din cadrul ministerului faptul că circulă zvonuri îngrijorătoare privind furnizarea de către persoane de la nivel ministerial către anumite firme solicitante sau companii de consultanță a unor informații privind valorile procentuale de cofinanțare și sumele solicitate de către firmele deja înscrise în competiția pentru granturile pentru Investiții – Măsura 3. 

În condițiile în care lista finală a câștigătorilor va fi dată de ordinea descrescătoare a procentelor de cofinanțare asumate de beneficiarii cu punctaje egale, dezvăluirea unor astfel de informații sensibile afectează în mod direct competiția și se încadrează în categoria faptelor de corupție și abuz de putere.

 „Mai multe persoane ne-au sesizat în ultima săptămână faptul că au auzit care ar fi procentele câștigătoare și ar fi aflat media procentelor proiectelor deja depuse în aplicație.

Noi nu avem dovezi în acest sens și considerăm că la acest moment acestea ar putea fi doar zvonuri nefondate, dacă am avea dovezi le-am fi furnizat direct instituțiilor abilitate.

Cu toate acestea, pentru a preîntâmpina o astfel de situație care ar putea garanta că proiectele depuse în ultima săptămână să fie cu „cofinanțările potrivite”, solicităm ca dl. ministru Năsui să se asigure că nimeni nu are acces la aplicația electronică și nu poate vedea informațiile acestea, iar dacă deja au fost persoane care au avut acces să verifice istoricul interogărilor bazelor de date și log-urilor în aplicație astfel încât să se cunoască la nivel intern cine ar fi putut fi sursa informațiilor.

Antreprenorii au nevoie de transparență și trebuie să aibă încredere în ministerul responsabil cu apărarea intereselor mediului de afaceri, iar astfel de zvonuri afectează puternic imaginea ministerului.”declară reprezentatul legal al unei companii de consultanță cu peste 100 clienți pentru măsura 3″, a explicat un proprietar de IMM.

Un alt antreprenor solicitant, care a depus deja proiectul de mai bine de două săptămâni declară: „Este frustrant să aud la alți prieteni care vor să aplice în cadrul măsurii 3 că ei au aflat că dacă pun co-finanțare de 38,5% în regiunea Centru au șanse maxime de finanțare, iar eu că am pus puțin peste 35% practic nu mai am șanse.

Nu îmi pot retrage proiectul și l-am depus devreme pentru că eu cred că este o competiție corectă. De aceea, m-aș bucura dacă dl ministru Năsui ar ieși public și ne-ar asigura că astfel de zvonuri sunt complet nefondate și nimeni nu are acces la aplicație, cred că și în ultimul ceas dacă se limitează complet accesul ar fi o măsură foarte bună”.

Astfel de mesaje și avertizări au fost transmise și direct către noul ministru prin intermediul canalelor de Facebook și către alte persoane din USR-PLUS și PNL pentru a se investiga situația și veridicitatea zvonurilor și pentru a se lua măsuri urgente pentru restricționarea accesului la aceste date, dar până în prezent niciuna dintre aceste sesizări nu a primit un răspuns sau o asigurare că astfel de situații nu se pot întâmpla sau că s-au luat măsuri în acest sens.

În lumina acestor mesaje nu ar strica efectuarea unui audit intern cu rolul unei examinari obiective a ansamblului de activitati din cadrul programelor cu finanțări nerambursabile.

Informaţiile de mai sus ne-au fost furnizate de mai mulţi antreprenori şi proprietari de IMM-uri şi care ar dori să vadă o reacţie favorabilă din partea ministrului Claudiu Năsui (foto).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Un veteran japonez la FC Argeș: Takayuki Seto (38 de ani)

FC Argeș a anunțat aseară legitimarea mijlocașului japonez de...

Trafic rutier deviat, pentru montarea de grinzi la autostrada Pitești-Curtea de Argeș

Din cauza lucrărilor la autostrada Pitești-Curtea de Argeș, traficul...

6 metode inedite prin care-ți poți dezvolta inteligența emoțională

Creșterea inteligenței emoționale nu este doar un avantaj competitiv,...