Andrei Nistor, Press Cluster: ”Inteligența Artificială nu va înlocui jurnaliștii; îi va ajuta să fie mai eficienți și să-și facă mai repede și mai ușor treaba”

Date:

Share post:

Andrei Nistor, ziarist și președinte al Press Cluster, explică în detaliu în ce constă ajutorul pe care Inteligența Artificială îl poate da ziariștilor, dar și cititorilor.

Acum două zile scrisesem despre faptul că publicația regională Știrile Transilvaniei, membră fondatoare a Press Cluster, a implementat cu succes o soluție de Inteligență Artificială ”menită să ajute cititorii să parcurgă mai rapid informațiile pe care le doresc”.

O soluție de Inteligență Artificială oferă în mod automat un rezumat al știrilor mai importante. Astfel, cititorii care doresc să afle rapid care este tematica unui articol, o pot face simplu, citind doar acest rezumat.

Pentru a explica mai în detaliu lucrurile am realizat un interviu cu Andrei Nistor. Îl reproducem mai jos, cu mențiunea că intertitlurile ne aparțin.

AI face un rezumat al știrii; omul decide dacă o citește sau nu integral

1. Cu ce ne poate ajuta pe noi, ziariștii, acea aplicație de AI pe care ați implementat-o la Știrile Transilvaniei? Ce face, concret, în locul nostru acel program?

În primul rând doresc să mulțumesc pentru oportunitatea de a ne adresa cititorilor Argeșul Online. Referitor la această întrebare, spun direct și fără ocolișuri că Inteligența Artificială NU înlocuiește ziariștii! Dimpotrivă, AI vine în ajutorul lor, potențând cumva abilitățile acestora. Acum, la Știrile Transilvaniei folosim două instrumente diferite, ambele bazate pe AI.

Avem o primă unealtă dezvoltată de colegii de la compania clujeană Zetta Cloud, o firmă care are peste 11 ani de experiență în domeniul Inteligenței Artificiale. Concret, această componentă integrată acum în site-ul www.știriletransilvaniei.eu face în mod automatizat un rezumat al știrilor în patru limbi: română, engleză, germană și maghiară.

Acum, hai să ne gândim, într-o lume în care dorim să fim informați cât mai bine și eficient posibil, ce ți-ai dori mai mult decât ca informația să-ți fie pusă la dispoziție concis și suficient de compact, astfel încât să poți decide dacă vrei să mergi în detaliu, să citești știrea integrală, sau dacă elementele din sumar îți sunt suficiente? Cititorul își poate face o imagine despre subiectul știrii doar citind acel rezumat.

Exemplu de articol din Știrile Transilvaniei, rezumat de Inteligența Artificială în 5 fraze. Disponibile în 4 limbi. După lecturarea rezumatului, fiecare decide dacă e cazul sau nu să citească integral articolul.

Disponibilitate în mai multe limbi

CITIȚI ȘI: Aplicație de Inteligență Artificială, implementată în presa regională din România

De asemenea, pentru cei care nu sunt cititori de limbă română, există aceste rezumate în limbile relevante pentru Transilvania, respectiv limba germană și maghiară, plus limba engleză ca limbă universală.

Important este că tu, ca cititor, utilizator al serviciilor noastre, ai câștigat timp, ai înțeles în maximum 30 de secunde despre ce este vorba în acea știre și ai putut decide ce faci mai departe cu informația respectivă.

AI strânge informații și le prezintă editorului

În egală măsură ca importanță este și cea de-a doua unealtă AI pe care o folosim, aceasta fiind dezvoltată de compania 20 Robots, tot cu sediul la Cluj-Napoca. De această dată, este ceva ce vine strict în ajutorul editorilor site-ului și nu este vizibil pentru cititori.

Mai exact, știrile pe care le publicăm sunt căutate în mod automat de-a lungul și de-a latul internetului, sunt aduse local, analizate și rescrise tot în mod automat, citind sursele de unde au fost preluate, apoi sunt puse într-un flux de texte tip ciornă pe care editorii site-ului îl pot vedea și decide apoi care știre prezentată de AI merită să fie publicată.

Știrile nu sunt, așadar, în mod automat publicate ci sunt revizuite de un OM, de un redactor! Este o etapă pe care am dorit-o în mod clar, chiar dacă exista și posibilitatea de a automatiza integral întregul proces: de la căutat, la editat și până la publicat. 

Locuțiunile, traduse corespunzător

2. Inteligența Artificială înțelege și sensul locuțiunilor, le folosește corespunzător, le traduce folosind expresii cu semantică similară?

Unealta de sumarizare automată multilingvă se bazează pe modele avansate de limbaj care au fost antrenate pe volume mari de date care includ și expresii idiomatice care au fost învățate din contexte în care au fost folosite în mod natural. De aceea, ele pot recunoaște astfel de expresii în contexte diverse și le pot trata în mod corect.

Traducerea locuțiunilor este o operație complicată, deoarece presupune nu doar traducerea literală, ci necesită înțelegerea semantică a textului și folosirea unei expresii echivalente din limba tință. Modelele avansate de limbaj pe care le folosește unealta de sumarizare dezvoltată de Zetta Cloud și integrată în site-ul Știrile Transilvaniei, reușesc în majoritatea cazurilor să facă acest lucru.

Trebuie însă înțelese două aspecte esențiale: modelele avansate de limbaj nu sunt infailibile, iar aspectul multilingv nu se obține prin traducerea sumarului dintr-o limba inițială într-una țintă, ci sumarul se obține direct în limba tință, datorită complexității modelului AI de limbaj folosit, model care a fost antrenat nativ multilingv.

Instrumentele de AI folosite de Știrile Transilvaniei, încă în testare

3. Ce mijloace media pot folosi această aplicație? Ce trebuie să facem pentru a o folosi?

Aceste instrumente bazate pe Inteligența Artificială sunt dezvoltate și testate de site-ul nostru, nefiind încă disponibile comercial. Atunci când vor fi disponibile comercial, ele se vor materializa în unelte (plug-ins) integrate în platforma de management de conținut din spatele site-urilor web.

Sigur că intenția noastră este de a le aduce cât mai curând pe piață, ca produse de sine stătătoare, ce pot fi cumpărate și integrate apoi, ușor, în orice site de știri. De altfel, la Press Cluster – prima asociație de tip ”cluster” din mass-media românească – ne-am propus să sprijinim organizațiile membre pentru a deveni mai reziliente și mai bine pregătite în ceea ce privește noile tehnologii.

Astfel de instrumente vor constitui coloana vertebrală a demersurilor noastre de sprijinire a editorilor de presă de limbă română din țară și străinătate. Dincolo de punerea la dispoziția colegilor jurnaliști a unor astfel de instrumente inteligente, ne-am propus să facem și training de specialitate, pentru ca ei să știe cum să le folosească în mod cât mai eficient.

Arii de utilizare și în afara presei

4.  Există o arie de utilizare și în afara presei?

Componenta de sumarizare poate fi verticalizată și în alte domenii, altele decât presa, având în vedere că aceasta primește conținut text la intrare și livrează un sumar abstract la ieșire. Îmi imaginez că ar putea fi integrată în orice platformă de management de documente unde se dorește sumarizarea automată a documentelor.

Spre exemplu, în sănătate, ar putea genera rezumate ale rapoartelor medicale de care ar putea beneficia personalul medical. În educație, s-ar putea genera rezumate ale materialelor de studiu: elevii și studenții ar putea beneficia de rezumate ale capitolelor lungi din manuale sau articole de cercetare, facilitând astfel învățarea.

În cercetare și dezvoltare, componenta de sumarizare s-ar putea integra în aplicații care să facă sumarul rapoartelor de cercetare, astfel încât oamenii de știința și inginerii să poată evalua rapid literatura de specialitate și rapoartele tehnice.

O primă variantă comercială, până la finalul anului

5.   Ce costuri presupune achiziția unei astfel de aplicații?

Așa cum explicam și mai sus, soluția nu este încă disponibilă comercial, deci nu poate fi achiziționată și instalată acum. Ceea ce ne propunem este, însă, ca până la finalul acestui an să avem o primă variantă comercială a acestei unelte dezvoltate de Zetta Cloud.

Costurile asociate cu componenta de sumarizare vor fi structurate pe baza unui model de licențiere care nu limitează volumul de conținut procesat, ci se bazează doar pe o limitare în timp a funcționării componentei. Aceasta înseamnă că utilizatorii vor plăti doar pentru accesul la tehnologie pe o perioada determinată, fără constrângeri legate de cantitatea de conținut procesată.

Instrumentele, pe server propriu sau în cloud

În plus, clienții vor avea flexibilitatea de a alege între a găzdui pe propriile servere soluția, folosind așadar infrastructura proprie și având control total asupra datelor și performanței funcționalității, sau vor putea opta pentru o soluție în cloud, beneficiind de scalabilitate și întreținere minimă, fără a fi necesară gestionarea unei infrastructuri dedicate, proprii.

Acest model flexibil de licențiere și implementare asigură că funcționalitatea va putea fi adaptată optim la cerințele diverse și constrângerile speciale ale organizațiilor.

Situația este oarecum asemănătoare și în ceea ce privește unealta AI dezvoltată de 20 Robots.

Ce pot să vă promit, este că editorii care sunt membri ai Press Cluster (site-ul ArgeșulOnline.ro este unul dintre primii membri ai Press Cluster – n.n.) vor afla primii despre disponibilitatea comercială a acestor soluții AI și o vor putea implementa rapid în propriile site-uri.

Despre Andrei Nistor, pe scurt

Andrei Nistor este jurnalist, președintele Press Cluster. Compania pe care o conduce editează publicațiile ȘTIRILE TRANSILVANIEI, DIGITALIO ȘI AGENDA LOCALĂ.

Press Cluster este o asociație de tip ”cluster” deschisă oricărui editor de presă de limbă română sau creator independent de conținut din țara noastră și din străinătate. Pornită ca o inițiativă multi-domeniu, Press Cluster are printre membrii fondatori atât persoane care activează în jurnalism, PR, marketing și comunicare, cât și persoane care activează în domeniul noilor tehnologii, al Inteligenței Artificiale, precum și specialiști pe domeniul roboticii, formarea de rețele neuronale, dezvoltare de software și prototipare industrială.

sursa foto: Andrei Nistor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Avem o autostradă degeaba până la Curtea de Argeș. Ce facem cu ea?

Lotul de autostradă de la Pitești la Curtea de...

Ce înseamnă termenii și condițiile rotirilor cadou oferite de cazinourile online? – mic dicționar ajutător

Rotirile gratuite (sau „rotirile cadou”) oferite de cazinourile online...

Expoziție de automobile Dacia clasic, sâmbătă, la Deva

Sâmbătă, la Deva, are loc o expoziție de automobile...

Cum să alegi sistemul audio ideal pentru terasa ta

Transformarea terasei într-un spațiu de relaxare și divertisment depinde...

FC Argeș, încă un transfer: mijlocașul Vadim Rață, internațional moldovean

FC Argeș a anunțat azi legitimarea lui Vadim Rață,...

Cum să îmbunătățești sustenabilitatea în afaceri prin calculul amprentei de carbon

Sustenabilitatea devine o componentă esențială a succesului pe termen...