Economistul Andrei Caramitru (foto), un observator şi un diagnostician necruţător al tarelor societăţii româneşti, a dat publicităţii, azi, o analiză în stil caracteristic a problemelor şi neregulilor campaniei de vaccinare anti-Covid, la nivel naţional.

Chestiunile semnalate de dl Caramitru sunt, din păcate, valabile în toate judeţele ţării.

Redăm mai jos spusele dumnealui.

„Marele scandal – eșecul total al programului de vaccinare.

Am început bine. Vaccinam mai mult decât celelalte tari din Europa, când erau doze puține. Acuma ca sunt multe – vaccinam pe zi de 2-3 ori mai puțin decât celelalte țări.

Și – atenție ca aici e chestia șocanta – in Martie vin 2.6 milioane de doze (aproape 100’000 pe zi). In Aprilie vor veni 150’000-200’000 de doze pe zi. Noi tot la 40’000 vaccinuri pe zi suntem. Și platforma de vaccinare e blocată – tot nu poți găsi locuri.

Ce naiba se întâmpla? Eu cred ca e așa: Cam jumătate din cei in vârsta și cei cu boli critice nu sunt capabili sa acceseze un sistem informatic sau sa se descurce cu DSP-ul.

Medicii de familie nu fac nimic sa ii ajute – deci la revedere, asta e, sa ia covid in valul 3, scăpăm de niște pensii de plătit, ghinion. Și oricum dozele sunt rezervate acum pentru bugetari și speciali și familiile lor.

Cei din “categoriile prioritare”, 90% bugetari, sunt inscrisi de institutia lor. Care probabil i-a luat pe toți și i-a programat, a urcat lista cu toți in sistem și gata (atenție – in afara platformei – ca ăștia au spațiile lor unde se vaccinează care nu sunt deschise publicului, sunt “speciali”, nu se amesteca cu populimea).

Însă probabil e un haos de nedescris acolo – multi nu vor sa se vaccineze ca deh – minte puțină și pesedism mult, alții nu au fost bine informați când și cum. Așa ca dozele stau ca multi nu vin deloc sau nu se prezintă când trebuie.

Ceilalți însă care ar vrea sa se vaccineze dar nu sunt “speciali” – nu au loc pe platforma. Dozele sunt domne “rezervate”. Un dezastru. Deci stam cu sute de mii de doze nefolosite fix când valul 3 ne lovește rău de tot, fix când mii de oameni vor muri, fix când spitalele sunt pline.

Un final apoteotic pentru statul român in pandemie. Care atenție – a vaccinat pana acum CEA MAI MICA PROPORTIE DE PERSOANE DE PESTE 65 DE ANI DIN EUROPA.

Și sincer – ma așteptam măcar ca cineva de prin USRPLUS sa vorbească despre problema asta sau măcar sa o rezolve. Au reușit doar sa publice datele despre pandemie și vaccinare un pic mai detaliat, e bine însă nu e destul.

Măcar Fritz (Dominic Fritz, primarul Timişoarei – n.r.) a impus carantinarea Timișoarei (ca altfel ajungeau sa moara oameni pe strada – spitalele sunt pline ochi deja, e teribil acolo).

Și hopa – sar instituțiile de forța ca domne nu ai voie. E secret de stat (pai da – când fac mizerii așa de mari e secret, cum sa afle lumea așa ceva). Și hopa – sar diverși Bolsonaro de pe la noi (Campeanu sau Alin Nica de la Timișoara) sa urle ca trebuie ținut tot deschis, ce e chestia asta cu restricțiile.

Sa murim voioși ca nu vrem sa supăram cumva sindicatele din scoli sau lobby-ul Horeca.

Sa curgă banii, sa ascundem cifrele și sa crape proștii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here