Analiză Europa Liberă: de ce avem atât de mulţi condamnaţi în funcţii publice?

Date:

Share post:

„Condamnați celebri sau anonimi, funcționari publici, polițiști sau primari, revin pe funcții în ciuda dosarelor penale sau, uneori, a condamnărilor definitive. Carențele din Codul muncii și lipsa de voință politică par să fie principalele motive”, a conchis azi site-ul postului de radio Europa Liberă, într-un articol semnat de Virgil Burlă.

Potrivit art.56 din Codul muncii, „contractul individual de muncă existent încetează de drept (…) ca urmare a condamnării la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești”.

Textul de lege vorbește exclusiv de executarea unei pedepse privative de libertate, nu și despre pedepse cu executare sau amenzi penale”, mai notează colegul Virgil Burlă.

Iar de la această ambiguitate a Codului muncii pleacă totul.

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de acest gen din judeţul Argeş este cel al Georgianei Drăghici, nevasta fostului deputat PSD şi trezorier la partidului, Mircea Drăghici: dna Drăghici a fost condamnată definitiv, în vara anului 2020, pentru deturnarea banilor publici pentru plata unei tabere a tineretului PSD din Argeş.

Condamnarea Georgianei Drăghici a fost la trei ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei. Aşa că, nefiind vorba despre o pedeapsă privativă de libertate, dumneaei e în continuare cadru didactic universitar la Universitatea din Piteşti.

„Un alt factor care contribuie la menținerea în funcții a unor funcționari cu probleme penale este durata exagerată a proceselor penale, care se întind pe ani de zile. În acest interval inculpatul beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Potrivit articolului 4 din Codul de Procedură penală, „orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărâre penală definitivă”.

Altfel spus, atâta vreme cât cazierele sunt „curate”, nimeni nu poate împiedica angajarea sau păstrarea în funcție a unui funcționar public.

În prezent, cazierele se mai cer doar pentru anumite posturi, începând cu funcționarii publici, gestionarii și terminând cu angajații firmelor de pază”, se mai menţionează în articolul citat.

În imaginea de sus, Marian Neacşu, cel care ocupă funcţia de secretar general al Guvernului, în ciuda faptului că a fost condamnat cu suspendare, în 2016, de Curtea Supremă pentru conflict de interese, după ce și-a angajat ilegal fiica la biroul său de parlamentar.

Articolul din care am citat îl puteţi lectura integral aici.

sursa foto: Europa Liberă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Luni și marți, noi restricții de circulație pe DN 7 Valea Oltului, între Boița și Lazaret

Restricțiile pe DN 7 Valea Oltului sunt necesare pentru...

Azi, 20 de ani de la semnarea tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană

Acum 20 de ani, la abația Neumunster din Luxemburg,...

Cum îți poți construi un plan de studiu pentru a învăța poker

Studiul este o metodă eficientă pentru a progresa la...

Șofer de camion, cititor ArgeșulOnline.ro, despre Câmpulungul condus de Elena Lasconi: ”O urbe tristă, încremenită, dar cu potențial”

În ciuda laudei de sine a primăriței Elena Lasconi, orașul Câmpulung arată la fel de încremenit în timp cași înainte.