Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF derulează operațiunea numită „Xenon”, verificând toate autovehiculele second-hand achiziţionate intracomunitar.

Inspectorii fiscului vor reține pentru verificări pe cele cumpărate de intermediari, pe persoană fizică, dacă se constată că aceștia au cumpărat mai mult de două autoturisme pe an, se arată într-un comunicat de presă al ANAF.

Vor fi controlate transporturile de autovehicule la mâna a doua, efectuate atât pe căile rutiere, cât şi pe calea ferată, iar inspectorii antifraudă fiscală vor verifica la descărcare toate documentele de provenienţă.

De la începutul anului au fost identificate 38 de firme româneşti care au realizat achiziţii intracomunitare de autoturisme second-hand în valoare de aproximativ 180 milioane lei şi s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale, cauzând bugetului de stat prejudicii totale calculate la peste 20 de milioane lei.

Firmele utilizau facturi fără TVA sau care conţin ilegal TVA pe marja de profit.

Pentru a nu fi implicate într-o înșelăciune sau într-o schemă de fraudare a TVA, DGAF recomandă persoanelor interesate să cumpere autoturisme rulate să evite plata în numerar.

De asemenea, cumpărătorii ar trebui să solicite toate documentele fiscale ale autoturismului, să se asigure că firma revânzătoare are cod românesc de identificare fiscală valid, iar prețul de pe factura emisă de această firmă include TVA (19%), cu excepția precizării direct pe factură a aplicării regimului de TVA la marja de profit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here