După ce primarii a patru mari oraşe din Transilvania au pus bazele aşa-numitei Alianţe a Vestului, ieri, o organizaţie asemănătoare s-a născut în Moldova, la Iaşi: Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei.

Ce vrea Alianţa Vestului

Fondatorul Mişcării este istoricul, criticul literar, publicistul şi profesorul universitar de limba franceză Alexandru Călinescu (foto jos).

Organizaţia s-a născut din disperarea oamenilor de a-şi vedea regiunea lăsată de izbelişte de mai toate guvernările care s-au perindat la Palatul Victoria.

Fără niciun km de cale ferată modernizată, fără niciun km de autostradă, aproape izolată şi de Transilvania, şi de Muntenia, cu rate ale şomajului şi emigrării la cote alarmante, Moldova e, de departe, cea mai pauperă regiune a României.

„Moldova este, de mai bine de 100 de ani, un teritoriu marginalizat, mereu pus la coadă. Un teritoriu exploatat electoral, periodic, cu promisiuni niciodată îndeplinite. Suntem opt judeţe – 4 milioane de oameni – care speră în zadar de la politicieni desemnaţi de la centru o viziune consolidată pentru acest sfert de ţară.

Politicile centraliste şi-au dovedit cu fiecare ciclu electoral, de 30 de ani încoace, neputinţa şi ineficienţa. Moldova de azi este subdezvoltată economic şi fără voce politică pentru că e reprezentată în Capitală de politicieni mediocri şi obedienţi, care nu s-au solidarizat niciodată pentru a apăra interesele celor 4 milioane de alegători.

Politicieni care votează fără greş în conformitate cu linia partidului centralist, nu cu nevoile şi cu interesele alegătorilor lor. Fiecare an înseamnă, pentru aceşti 4 milioane de alegători, încă un buget de stat în care Moldovei „nu i se alocă bani” pentru drumurile de care are nevoie, pentru spitale, pentru şcolile în care să-şi educe copiii.

Moldova are nevoie, prin urmare de o voce clară, articulată, care să-i protejeze şi promoveze interesele. Problemele Moldovei au dreptul să intre pe agenda naţională. Cele opt judeţe ale Moldovei au probleme specifice – care ţin de geografie, de infrastructură, de dinamica socială, de proiecţia conştientă a unui viitor sănătos”, se arată în manifestul de lansare a Mişcării.

„Acum zece ani, după ce intrasem în UE, recunosc că nu m-aș fi gândit că ajungem aici, în acest punct. Trebuia, dimpotrivă, să fie o ecluziune a democrației, a statului de drept. Or, în ultimii doi ani am fost aruncați înapoi, aruncați cu 11 ani înapoi.

E dramatic ce se întâmplă și nu știu… Noi, aici la Iași, privim cu stupoare ce se întâmplă la Guvern la București”, declara ieri, fondatorul Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei, dl Alexandru Călinescu, celor de la republica.ro

Fondatorii Mişcării sunt intelectuali, antreprenori, reprezentanţi ai societăţii civile, în general oameni care nu au făcut politică.

sursa foto: republica.ro, Facebook/Alexandru Călinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here