Ministrul Educaţiei, dna Ecaterina Andronescu (foto), a declarat, aseară, că noua lege a Învăţământului va fi supusă validării de către Executiv în primul trimestru al anului în curs.

Într-o intervenţie televizată, dna ministru a declarat că „vom duce la 30 martie legea în Parlament. Ca urmare, până atunci, trebuie să avem aceste elemente de referinţă pe care să le punem şi pe care să creionăm legea.

Mi-aş dori să nu fie o lege stufoasă, să fie o lege mai puţin stufoasă, mai clară din punct de vedere al obiectivelor şi să lase la legislaţia subsidiară de metodologii, regulamente ceea ce este de competenţa regulamentelor şi a metodologiilor”.

Declaraţia a fost oferită postului TV Digi24, citat de agenţia de presă Agerpres.

Conform proiectului noii legi, schimbarea majoră o constituie revenirea la o prevedere legislativă din anii ’70-’80, care prevedea susţinerea aşa-numitului (pe atunci) „examen de treaptă”.

Acesta se susţinea (şi se va susţine, dacă varianta de lege propusă de dna Andronescu va fi aprobată prin vot de Parlament) după absolvirea clasei a X-a şi era condiţie obligatorie pentru continuarea studiilor liceale.

Elevii de clasa a X-a care nu vor promova acest examen ar urma să aibă opţiunea şcolilor profesionale sau de meserii, exact aşa cum era înainte de 1989.

Ministrul Andronescu crede că „învăţământul obligatoriu nu se termină la clasa a opta, ci la a zecea. Teoretic, acolo ar trebui să avem o evaluare”.

Va urma, oricum, o dezbatere publică pe tema noii legi a învăţământului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here