Alianţa Vestului a trecut deja Carpaţii: Reşiţa şi Iaşi, interesate să se alăture

Date:

Share post:

La începutul lunii octombrie, Argeşul Online a semnalat, alături de alte mass-media, faptul că patru mari oraşe din Transilvania, modele de gospodărire locală performantă, au decis să formeze o alianţă prin care să îşi construiască singure infrastructura pe care Guvernul e incapabil s-o facă.

De aici a pornit Alianţa Vestului

Sătui să tot aştepte ca Guvernele (şi actualul, dar şi precedentele) că facă infrastructura de care e stringentă nevoie, municipailităţile din Cluj-Napoca, Oradea, Arad şi Timişoara au constituit o entitate juridică de natură să le permită accesarea de fonduri europene pentru dezvoltare.

Nici nu s-a constituit bine alianţa respectivă că deja alte primării au anunţat că îşi doresc să adere la ea. E cazul celei din Reşiţa, oraş al cărui primar, Ioan Popa, a declarat că vede în alăturarea Reşiţei la alianţă singura cale de a dezvolta infrastructura zonală, lăsată de izbelişte de Putere.

„Noi, de exemplu, am lansat un studiu de prefezabilitate pentru o legătură Reşiţa-Timişoara, pe calea ferată, să reabilităm calea ferată. Genul ăsta de proiecte nu le poate face o primărie. La ora asta pe ruta Reşiţa-Timişoara, 100 de kilometri se fac în două ore şi jumătate. 100 de kilometri! Asta este una dintre problemele cele mai mari, legăturile de infrastructură rutieră, feroviară intracomunităţi, care sunt legate de infrastructura mare pe care ar trebui să o gestioneze Guvernul, unde există un imobilism. Noi simţim o nevoie acută să rezolvăm problema asta. Dar pentru asta trebuie să mergem la Uniunea Europeană, să cerem bani şi nu o putem face dacă nu suntem organizaţi într-o structură. Eu nu pot ca primărie, chiar dacă îmi doresc, să fac un proiect de reabilitarea a căii ferate Reşiţa-Timişoara, decât dacă într-o astfel de asociere, cu Primăria Timişoara, eventual cu consiliile judeţene. Acelaşi lucru se întâmplă cu Oradea şi Timişoara. 150 de kilometri se fac în trei ore! Noi încercăm cu disperare să rezolvăm probleme din aria noastră de administrare şi nu există altă soluţie”, a declarat primarul Reşiţei, citat de colegii de la g4media.ro

Alianţa se întinde spre Est

Iniţiativa aceasta, de ocolire a incompetenţei guvernamentale, a prins şi în Moldova, regiune văduvită de aproape orice fel de lucrări de infrastructură. Primarul Iaşului, Mihai Chirica (foto sus), i-a şi transmis deja omologului său din Cluj-Napoca, Emil Boc, că are în vedere dezvoltarea unor proiecte comune de infrastructură, grupate sub numele „Trans-Carpatica”.

„Am emis şi noi o scrisoare către Primăria Clujului, domnului primar Emil Boc, în vederea elaborării unui program Trans-Carpatica, în care toate gândurile dinspre est să fie conectate cu cele din vest. Eu cred foarte mult în aceste alianţe care au acest rol, să spunem, de reprezentare mai important”, a declarat primarul Chirica presei ieşene.

Detalii interesante

Primarii celor patru mari oraşe din Vest, care au fondat Alianţa în discuţie, sunt toţi membrii PNL. Doi, liberali mai vechi, doi, proveniţi din fostul PD, prin fuziune. Primarul Reşiţei e şi dumnealui liberal.

Primarul din Oradea, dl Ilie Bolojan, mai e, însă, liberal doar formal, pentru că domnia-sa a demisionat din toate funcţiile din partid, rămânând simplu membru.

Primarul din Iaşi, însă, a fost ales pe listele PSD. Şi exclus, ulterior, din partid, pentru că a cutezat să-l înfrunte pe Liviu Dragnea, spunând răspicat, printre altele, că nu se poate face treabă cu un Guvern prin de incompetenţi.

Concluziile noastre

Toate aceste iniţiative, de coagulare regională, au drept cauze, pe de o parte, incompetenţa dovedită a actualei Puteri, iar pe de altă parte, dorinţa unor aleşi locali (nu doar din Transilvania, ci din toată ţara), de a face ceva pentru comunităţile lor.

Una peste alta, toate discuţiile despre Alianţa Vestului şi proiectul Trans-Carpatica ar trebui să le dea serios de gândit celor de la guvernare, pentru că românii vor autostrăzi, vor drumuri mai bune, vor căi ferate, vor spitale etc. Nu graţieri sau amnistii, nu dueluri verbale sterile.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Muzică și poezie, la Filarmonica Pitești

Vineri, 12 august, de la ora 19, în Sala...

Camion plin cu lemne, confiscat de către jandarmii argeşeni

Ieri, jandarmii montani de la Arefu au confiscat un...

Victor Predescu din Rociu-temerarul care a ajuns pe Everest

La o vârstă la care alţii stau şi îşi...

Crimă şocantă descoperită la Bascov. Bărbat cu probleme psihice care a ucis 5 membri ai familiei

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș au...

Video: Percheziţie pentru identificarea unei arme

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase...

Campionat internațional de volei la Mioveni

Sala Sporturilor din Mioveni găzduiește, de miercuri, 10 august,...

Accident între un autoturism şi un autocamion la Morăreşti. Cinci victime transportate la spital

Aseară, în jurul orei 19.27, pompierii argeşeni împreună cu...

Balkanik Festival la Grădina Uranus din Bucureşti

Balkanik - World Music Festival, eveniment recunoscut pentru atmosfera...