După ce mai multe persoane vaccinate cu produsul anglo-suedez AstraZeneca au prezentat tulburări grave postvaccinare, mai multe state europene au sistat vaccinarea cu acest ser, până ce se va investiga dacă există vreo legătură între vaccin şi probleme ivite la pacienţi.

România nu a sistat utilizarea vaccinului AstraZeneca, oprind de la utilizare doar un singur lot de vaccinuri.

Ulterior, Agenţia Europeană a Medicamentului (AEM) a investigat posibila legătură între vaccin şi problemele de sănătate ale unor europeni care au fost imunizaţi cu AstraZeneca.

Zilele trecute, oficialii europeni de la AEM au finalizat ancheta şi au anunţat, oficial, că nu există nicio dovadă că problemele de sănătate respective (unele tromboze, chiar două sau trei decese) ar fi fost provocate de vaccin.

Aşa că majoritatea statelor care au oprit imunizările cu vaccinul produs de AstraZeneca le-au reluat.

Singura excepţie o reprezintă Finlanda. Oficialii Sănătăţii din statul nordic au motivat aceasta prin faptul că doresc să finalizeze propriile studii referitoare la o posibilă legătură directă între vaccin şi îmbolnăviri.

Vaccinul AstraZeneca nu are nicio problemă, a decis AEM

În spaţiul public se vehiculează că toată tevatura cu privire la problemele vaccinului AstraZeneca îşi au originea în lupta marilor concerne farmaceutice care furnizează vaccinuri anti-covid, pentru a acapara felii cât mai consistente de piaţă.

Secretarul belgian de stat pentru Buget și Protecția Consumatorilor, Eva de Bleeker (foto), a publicat, din greşeală, înainte de Crăciunul anului trecut, preţurile la care Uniunea Europeană cumpără vaccinuri de la marii producători.

Potrivit „scăpării” pe Tweeter a dnei de Bleeker, o doză de vaccin AstraZeneca a costat 1,78 euro, o doză de Pfizer, 12 euro, iar una de vaccin american Moderna, 18 dolari.

Din această perspectivă privind lucrurile, e explicabil de ce vaccinul celor de la AstraZeneca a fost cel mai atacat, în ultimele săptămâni.

Oricum, AEM a tranşat chestiunea: toate cele trei vaccinuri sunt conforme şi toate aduc beneficii care depăşesc cu mult potenţialele riscuri de reacţii adverse.

De altfel, mai mulţi lideri europeni s-au vaccinat deja cu AstraZeneca (prim-ministrul britanic Boris Johnson, cel al Sloveniei, Janez Jansa) sau au declarat că o vor face, cum e cazul cancelarului Germaniei, Angela Merkel.

sursa foto: Le Soir, Bruxelles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here