Exact acum 15 ani, Parlamentul European a aprobat prin vot semnarea Tratatului de Aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană.

Propunerea de aderare a ţării noastre a strâns 497 voturi pentru, 93 împotrivă și 71 de abțineri.

Ceremonia de semnare a tratatului s-a desfășurat pe 25 aprilie 2005 la Abația Neumunster din Luxemburg.

Aderarea efectivă a României, împreună cu cea vecinilor de la sud de Dunăre, s-a produs la 1 ianuarie 2007.

Demn de notat aici este că, şi în perioada de pre-aderare, dar şi în anii de după, românii au fost printre europenii cei mai euro-optimişti şi, probabil, chiar şi azi suntem pe podiumul Uniunii din acest punct de vedere.

Avem şi de ce: în 2005, produsul intern brut al României era undeva în jur de 100 de miliarde de dolari SUA. Anul trecut, cifra era de aproape 250 de miliarde de dolari. Pentru comparaţie, în anul căderii comunismului, PIB-ul României era în jurul a 40 miliarde USD.

Pentru noi, apartenenţa la UE a mai însemnat şi creşterea generală a nivelului de trai, libertatea de a circula şi de a munci în toată Europa şi multe, multe alte lucruri pentru care merită să fim recunoscători Uniunii Europene.

Pentru că UE a făcut pentru români cu mult mai multe lucruri bune decât au făcut toate guvernele perindate pe la Palatul Victoria, de la Petre Roman încoace.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here